Perfekt läge för Anne Kyllönen

För ett år sedan jagade Anne Kyllönen fortfarande sin första individuella tio-i-topp-placering i världscupen. Nu är hon femma på Tour de Ski inför de tre sista etapperna.

Det sägs att framgång föder framgång. Det gäller inte minst Anne Kyllönen, som njuter av sitt livs vinter i skidspåret. Före jul tog hon två andraplatser i världscupen i Kanada och på torsdag fortsatte hon imponera på damernas 15 kilometer med fristil.


– Framgångar ger dig mer energi. Orkar man jobba på i lugn och ro och tror på det man gör så bättrar man på hela tiden, säger Kyllönen.


Efter målgången i jaktstarten i Toblach sken 25-åringen som en sol. I junioråren var hon duktig på skating, men i seniortävlingarna har det löpt bättre med klassisk stil. Nu orkade hon hänga med Astrid Jacobsen, Kikkan Randall och Denise Herrmann trots en tuff start, och till råga på allt var finländskan starkast i kvartetten på upploppet.


Inte nog med att Kyllönen hängde med täten – hon knappade också in på Tour-ledaren Justyna Kowalczyks försprång med en halv minut.


– Det har gått lysande. Jag vågade inte vänta mig så här fina insatser, säger Kyllönen.


Snabbast på etappen Cortina–Toblach var Sveriges Charlotte Kalla, som avancerade till tvåa i sammandraget, men Kyllönen är bara 35 sekunder bakom Kalla och 58 sekunder från täten inför slutspurten på Touren.


Allt är ännu öppet på turnén, som avslutas med fyra tävlingsdagar på raken, nästa i dag. Trots att hon rentav har chans att nå tätplaceringarna tar Kyllönen en dag i sänder.


– Vi är ju inga maskiner, trots allt.


Krista Lähteenmäki, som var fyra på Tour de Ski i fjol, börjar också hitta formen. Hon avancerade fem placeringar till nia i sammandraget.


– Läget är oerhört bra. Tre tävlingar återstår ännu och två av dem kan ge bonussekunder, säger Lähteenmäki hoppfullt.


Hon ligger 1.40 bakom täten och de återstående distanserna faller henne i smaken. På fredag åker damerna 3,3 kilometer med klassisk stil och på lördag är det tio kilometer klassiskt med masstart som gäller.


För Riitta-Liisa Roponen lär avslutningstävlingen med fristil på söndag lämpa sig bäst. Torsdagens lopp var dock en besvikelse då hon tappade två placeringar och ligger tolva.


– Jag har tävlat här sju år på raken men jag har aldrig lyckats i den här tävlingen. Det är någonting med den här banan som inte fungerar för mig, säger Roponen.