Kyllönen visar vägen för damerna

Hela sex finländare finns bland de 13 främsta efter söndagens tävling i Tour de Ski.

Anne Kyllönen kom trea i jaktstartstävlingen i längdåkningens Tour de Ski på söndagen. Polskan Justyna Kowalczyk vann tävlingen i överlägsen stil.


Kowalczyk, Toursegrare de tre senaste åren, kom i mål 41,4 sekunder före tvåan, norskan Therese Johaug. Kyllönen förlorade 45 sekunder till täten.


Finlands damer stod för en stark laginsats: sex av sju i laget ligger bland de 13 bästa på Touren. Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen och Krista Lähteenmäki tog placeringarna 7–10 i söndagens tävling, Riikka Sarasoja-Lilja kom 13:e.


–Hela säsongen har jag sagt att vi är i hårdform allihopa. Nu märks det, sade Krista Lähteenmäki.


Kyllönens fart var utmärkt och hon steg från 18:e till tredje plats. Fart på var det också efter tävlingen: ett par timmar efter målgång skulle hon redan vara i bilen för att åka 600 kilometer till följande ort. Före det var det dopningstest, uppmjukning, dusch och middag som gällde.


Kyllönen säger att nyckeln till framgång i Oberhof var att hon orkade åka samtliga tre varv på tre kilometer i jämn fart.


–Slutspurten kom bra igång. Johaugs rygg var inte långtifrån men jämfört med henne blev spurten inte tillräcklig, sade Kyllönen, som nu ligger 55 sekunder efter Kowalczyk på Touren.


Aino-Kaisa Saarinen kom åtta. Det kändes bra i spåret så tills vidare fortsätter hon på Touren. Hon deltar åtminstone i sprinten i Schweiz på tisdag och bestämmer därefter om hon reser till Italien. Saarinen var inte tillräckligt avslappnad då farten blev hårdare på söndagen så hon vågar inte ännu säga om hon deltar i hela Tour de Ski.


–Det är viktiga beslut, jag har inte råd till ett enda misstag, sade Saarinen.


Skid-VM i februari är huvudmålet för säsongen så hon kan inte ta ut sig helt på Touren.

 

 

Bara Lehtonen fortsätter

Lari Lehtonen är den enda finländska herren som fortsätter tävla i Tour de Ski efter söndagen.


–Vi åker med tränaren Jussi Piirainen på tumanhand till Schweiz i en niopersonersbil, så man kan sova om man vill, sade Lehtonen.


Han ligger 42:a på Touren, 2.51 minuter efter täten.


–Jag försöker hålla den finska flaggan högt och skida hela Touren.


Rysslands Maxim Vylegzjanin vann herrarnas jaktstart på söndagen. Landsmannen Alexandr Legkov kom tvåa, norrmannen Petter Northug trea.


Matti Heikkinen var bästa finländare, sjua. Han startade som 29:e man och åkte snabbt i kapp täten.


–Jag är på jättegott humör, sade Heikkinen efter tävlingen.


Heikkinen avbryter nu Touren som planerat: han vill inte riskera slutsäsongen och VM.


Sami Jauhojärvi drog sig ur från laget redan innan Touren inleddes efter att hans pappa dött. Ville Nousiainen har ryggbesvär och koncentrerar sig på rehabilitering.