Asikainen nästsist i Oberstdorf

Samtidigt som Gregor Schlierenzauer och Anders Jacobsen kämpade om premiärsegern på tysk-österrikiska backveckan hade tävlingens enda finländare Lauri Asikainen redan lämnat backstadion i Oberstdorf.

Asikainen kom 49:a i tävlingen som kan klassas som ett bottennapp i finländsk backhoppning.


- Då det går dåligt går det tydligen rejält dåligt, sade Finlands chefstränare Pekka Niemelä.


Niemelä sade att han är rädd att vad han än säger upplevs det som dåliga förklaringar.


- Låt oss vara ärliga. Kunniga tittare såg nog i hurdana förhållanden killen hoppade, sade Niemelä och påminde att Asikainen var en av tre hoppare i första omgången som fick över 10 kompensationspoäng på grund av dåliga vindar.


- Lauri misslyckades absolut inte om man jämför det här med hans egen nivå. Säkert var han pressad i tävlingssituationen, men då jag såg hoppet på video upplevde jag inte att han gjorde några större tekniska missar.


Asikainen själv var fåordig.


- Lite spänd var jag, men det förklarar ingenting. Jag fick lite bråttom i uthoppet och saknade lyft.


Asikainens enda ljusglimt var att han fick äran att öppna backveckans premiär: han var den första tävlingshopparen.


- Säkert är det också en merit, sade Asikainen.


Backveckan med fyra tävlingar fortsätter i Garmisch-Partenkirchen med kval på måndag. Efter tävlingen i Garmisch utvärderar Niemelä de finländska hopparna och funderar på fortsättningen på backveckan.


- Vi måste gå på individernas villkor, laget är så splittrat, sade Niemelä.


Sami Niemi, Olli Muotka och Ville Larinto som blev utslagna i kvalet i Oberstdorf hade Niemelä skickat till Seefeld för träning på söndagen.


- Vi har två alternativ: bli hemskickade eller fortsätta. En finländsk backhoppare får inte ge upp. Vi har ingen sådan mentalitet, sade Niemelä.

 

 

Jacobsens saga fortsätter

Norrmannen Anders Jacobsen vann premiären i Oberstdorf. Han ledde tävlingen redan efter första omgången. Österrikaren Gregor Schlierenzauer kom tvåa, 11,6 poäng efter. Tysken Severin Freund slutade trea (17,8 poäng efter täten).


Schlierenzauer, regerande mästare på backveckan, hoppade 138,5 meter i andra omgången och gjorde redan segergester. Men Jacobsen hade ett ess kvar i ärmen och hoppade 139 meter som gav segern.


Jacobsen vann backveckan då han deltog för första gången för sex år sedan, men sedan har karriären gått i berg-och-dalbana. Senast har han stått på prispallen i världscupen i Kuopio i mars 2010. Förra säsongen pausade han från tävlingarna helt och hållet, men nu är han tillbaka med besked.


- Det känns som en saga, sade Jacobsen.