Blues festmatch fick ett snöpligt slut

Årets sista match. Säsongens första lördagsmatch hemma. Och så några danskar som hjälpte Lukko att förstöra Blues fest.

Blues-Lukko     3–5 (1-3, 2-0, 0-2)

Matchens lirare Mikkel Bødker är en populär man efter matchen. När vi står och pratar i korridoren kommer först Lukkos tränare Risto Dufva och klappar honom på ryggen, sedan gör materialförvaltaren samma sak.
Bødker stod för två mål och en assist i går. Också på torsdagen gjorde han två mål när Lukko besegrade Kärpät hemma. De två andra danska NHL-förstärkningarna Frans Nielsen och Philip Larsen hörde likaså till de bästa spelarna i Raumolaget.

Hur ska Lukko klara sig om och när ni åker tillbaka till NHL?

– De kommer att klara sig riktigt fint. Spelarmaterialet är bra och tränarna kunniga. Nu är vi fortfarande här och vi satsar allt på att spela här, säger Bødker.

För att ära säsongens första lördagsmatch i Esbo hade matchen utlysts till en festdag för Blues supportrar. I den nästan fullsatta hallen svajade flaggor, vimplar och halsdukar när spelarna åkte in på isen. Men snabbt tystade gästerna fansen: i första perioden ledde Lukko redan 0–3 innan Blues gjorde sitt första mål.
I Blues omklädningsrum syns inget ryggklappas efter matchen. Kaptenen Arto Laatikainen säger att stämningen i hallen gav extra energi, men att man gav Lukko ett för stort försprång.

En hurudan festdag gjorde ni det här till för fansen?

– Ja inte blev det den bästa festdagen, vi gav ju inte dem en vinst. Vi kom i varje fall tillbaka in i matchen efter att ha legat under med 0–3.

Rutinerade Laatikainen säger att han aldrig varit med om något liknande som det som hände i första perioden. Först rymde Justin Azevedo mitt i hemmalagets power play och gjorde behärskat öppningsmålet. Sexton sekunder senare hände det igen: Blues tappade pucken i power play med ett straffslag för Lukko som följd. Teemu Nurmi gjorde snyggt 0–2.
I mittperioden väckte Blues publiken genom att kämpa sig fram till 3–3, men i tredje perioden gjorde Filip Riska sedan segermålet för gästerna. Han passade också till Bødkers 3–5 i tom bur.