Romar 14:e i Bormio. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN.

Andreas Romar rekordsnabb i thrillertävling

Det går allt bättre för Andreas Romar i den alpina världscupen. På lördagen åkte han karriärens bästa störtlopp i världscupen då han slutade på 14:e plats i Bormio i Italien.

Vasabons bästa placering i vc-störtlopp innan Bormio var 16:e, från Lake Louise för en månad sedan. Romar hade all orsak att vara nöjd på lördagen: han hade aldrig förr åkt i den krävande störtloppsbacken i Bormio.

– Jag är nöjd. Första gången här, målet var bara att komma bland de 30 bästa men så blev det en så här bra placering, sade Romar nöjt till FNB per telefon.
– Åket gick helt okej. Det var lite utmanande ibland, men jag gjorde inga större missar.

Romar förlorade 1,19 sekunder till täten. Tävlingen var mycket jämn: segern delades mellan österrikaren Hannes Reichelt och italienaren Dominik Paris. Trean Aksel Lund Svindal, Norge, förlorade bara en hundradelssekund till täten, fyran Klaus Kröll, Österrike, två hundradelar.
För Paris var segern den första i världscupen. Reichelt tog sin sjätte världscupseger men den första segern i störtlopp.

– Jag är stolt över att sälla mig till listan av österrikiska störtloppsvinnare. Det är väldigt viktigt hos oss. Och jag valde rätt tävling, det här är den näst svåraste störtloppstävlingen efter Kitzbühel, sade Reichelt enligt Reuters.

Svindal fortsätter leda såväl störtloppscupen som den totala världscupen.

Lugn väntan på skräll

Romar klättrar lugnt men säkert mot den alpina världstoppen. I super-G och superkombination har han redan flera placeringar bland tio-i-topp och nu börjar störtloppet sitta som det ska.
Varje gång han förbättrar placeringarna i störtlopp tar han samtidigt de bästa finländska placeringarna genom tiderna.

– Igen gjorde jag historia. Det finns säkert inte många killar som så här ofta gör det, skämtade Romar.

Följande mål är att få starta bland de 30 främsta i störtloppstävlingar. I Bormio hade Romar startnummer 35.

– Jag tar ett steg i taget, det känns bra att åka. Nu försöker jag jobba på för att få starta bland topp-30 och sedan skrälla stort någon dag. Men jag tar det lugnt.