Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Marit Björgen fick lämna sjukhuset

Den norska längdåkningsstjärnan Marit Björgen blev på lördagskvällen inlagd på sjukhus i Trondheim.Björgen fick lämna sjukhuset på söndagen

Hon hade problem med för hög puls efter en intervallträning på lördagen. .

Läkarna uppmanade henne att avstå Tour de Ski men VM i Val di Fiemme i månadsskiftet februari–mars ska det inte vara någon fara med.

Björgen, 32, måste därmed avstå från ett av sina största mål i vinter. Hon var storfavorit och jagade sin första totala seger i Tour de Ski, där hennes bästa placeringar är två andraplatser.

Norska landslagstränaren Egil Kristiansen räknar med att hon är tillbaka i god tid för VM.

– När hon nu står över Tour de Ski, kommer hon att vara extra skärpt i VM, säger Kristiansen till NTB.

Han befarar inte att hjärtproblemen ödelägger hennes chanser till nya VM-triumfer.

Björgen, 32, ska ha märkt att allt inte stod rätt till redan på fredagen. På en intervallträning dagen efter kände hon sig tung under uppvärmningen och det första draget. Landslagstränaren säger att pulsen var onormal efter det men att den normaliserade sig under de följande dragen och hon fullföljde träningen.

Men efter samtal med landslagsläkaren Dag Lunder bestämde man att hon måste undersökas av läkare.

– Pulsen var högre än normalt. Efterhand normaliserade den sig men vi önskade att utreda vad det var för något. Tills vidare har inget fel hittats, säger Lunder.

Björgens personliga läkare Hans Petter Stokk berättar att hon inte haft arytmier tidigare. Men längdstjärnan ska hållas under uppsikt de kommande dagarna för att se hur hjärtat uppför sig om hon skulle få en ny arytmiattack.

– Vi kan inte säga om det är farligt eller inte förrän vi vet mer om vad det är. Vi tror att det är en ofarlig och harmlös sak men vi är inte helt säkra och därför har hon fått förbud att tävla, säger Stokk.
Observationsperioden torde vara över runt nyår och ifall inget alarmerande då uppdagats torde hon få klartecken att tävla igen.
Kristiansen berättar att Björgen redan fått tillstånd att återuppta träningen. Han pratade med Björgen efter att hon blivit inlagd på sjukhuset.

– Hon har det bra men det var förstås ett tungt besked att inte få vara med i Tour de Ski. Det var ett slag i ansiktet. Men hon tar det okej, säger Kristiansen.
Tour de Ski består av sju etapper. Den börjar i tyska Oberhof på lördag den 29 december och slutar i Val di Fiemme den 6 januari.