Lehtikuva

Fåordig Sormunen sitter stadigt

HIFK-tränaren Pasi Sormunen har klubbledningens fulla förtroende. Sormunen själv vill inte kommentera supportrarnas protester och krav på tränarbyte.

HIFK-TPS 3-2 (0-0, 2-1, 1-1)

De senaste veckorna har allt snack om HIFK handlat om tränaren Pasi Sormunens vara eller icke vara i klubben. Fansen har högljutt krävt att klubbledningen drar slutsatser av att lagets spel sett bedrövligt i höst och att laget ligger lågt i tabellen.

Men klubbledningen har haft en restriktiv linje då det kommer till kommentarer om läget och Sormunen fanns kvar bakom bänken då TPS kom på besök efter landslagspausen.

Då Sormunen efter matchen fick frågan om segern var en lättnad för honom personligen var svaret kort:

– Jag kommenterar inte något sådant.

Då Sormunen klev in i båset inför matchen hördes inga bussvisslingar eller rop från publiken. I stället koncentrerade sig fansen på att stöda det egna laget.

Efter matchen var han alldeles tydligt något irriterad på att frågorna styrdes mot fansens protester i stället för det faktum att hans lag tagit tre poäng i matchen.

– Vi har spelat bra här i hemmahallen på sistone och tog ett steg till i dag. Det var en stark laginsats, sade han med bestämd röst.

Då han lämnade presskonferensen följde journalisterna efter honom och försökte få flera svar på hur han upplever situationen.

HIFK:s sportchef Tom Nybondas var också rätt fåordig då Hbl frågade honom om läget i laget och fansens protester.

– Det visar hur mycket HIFK betyder för folk. Det gäller att vara ödmjuk då folk uttrycker sina känslor så här starkt, säger Nybondas.

Har Pasi Sormunen klubbledningens förtroende?

– Antingen har man förtroende eller så har man inte. Så länge man är med i laget som spelare eller tränare har man förtroende, svarar Nybondas.

– Det är ett faktum och det gäller all personal.

Nybondas sticker inte under stol med att han inte gillar att se sitt lag ligga så pass lågt i tabellen som HIFK gör.

– Det är klart att ingen är nöjd att vi ligger där vi gör. Men vi slänger inte in handduken. Det gäller att identifiera problemen och åtgärda dem, säger han.

En liten ljusning kanske är i sikte för Sormunen, Nybondas och HIFK. Lagets spel såg stundtals bra ut under gårdagen även om en del av de gamla problemen fortfarande fanns kvar.

– Jag tycker vi spelade bra och att inställningen var bra, sade Sormunen.

Den kanske viktigaste signalen i gårdagens match var att spelarna visade känsla på isen. Det var inte bara en eller två gånger spelarna tog till hårda tag framför målen för att försvara varandra. Spelarna verkade också villa visa att de kan spela fysiskt inför hemmapubliken och stundtals haglade tacklingarna i rinken.

För att Sormunens HIFK ska kunna höja sig efter den minst sagt tunga hösten är intensiteten, viljan och känslorna tre av de viktigaste ingredienserna. Är de tre delområdena i skick är det lättare för Sormunen att bygga på de övriga momenten.