Tre Kronor fick jubla mot lejonen

Dålig inställning och individuella misstag kostade lejonen segern mot Tre Kronor. På söndag väntar en betydligt tuffare match då "omöjliga" Ryssland står för motståndet.

Lejonen sov i början av matchen och sedan stod målvakten Joni Ortio för en dundertabbe då laget äntligen kämpat in sig i matchen mot Tre Kronor. Därför var det inte så underligt att kommentarerna var rätt negativa efter förlusten mot Sverige.


– Vilken usel inledning av oss. Efter det bättrade vi hela tiden, säger Jukka Jalonen till MTV efter matchen.


Inledningen på matchen var minst sagt katastrofal. Spelarna såg ut att ha helt fel inställning på planen och Sverige var inte sena att utnyttja läget. Först sjabblade de finländska backarna med pucken bakom det egna målet så att Fredrik Pettersson kunde sätta 0–1 bakom Ortio och bara en och en halv minut senare tappade lejonen helkt markeringen vid en tekning och Niklas Persson kunde ostört skjuta 0–2.


– Sverige var starka både fysiskt och psykiskt. Målen hade kommit på npgot sätt i vilket fall som helst, säger Jalonen om matchinledningen.


Men han var nöjd över hur laget klarade av att samla sig efter den tunga inledningen och att spelarna klarade av att jobba sig tillbaka in i matchen.


– I tredje perioden spelade vi bra. Vi kom nästan ikapp dem men sedan gjorde vi ett misstag och matchen var avgjordm suckar Jalonen.


Misstaget som satte punkt för lejonens upphämtning kom efter att Mikka Mäenpää skjutet 1–2.


Ortio åkte bakom det egna målet för att stoppa pucken och spela i väg den. Men hans passning misslyckades totalt och Patrik Berglund snappade upp gummitrissan och spelade den åt Nicklas Danielsson som kunde sätta 1–3 innan Ortio hunnit ordentligt tillbaka till målgården.


– Det var synd att jag skulle ut på sådana äventyr bakom målet i sista perioden. Annars var det väl en ok match av mig. om jag hade lämnat bort det hade vi haft bra chanser att jaga kvittering, säger Ortio åt MTV3.


De två första målen kunde han inte göra något åt då utespelarna sov i matchinledningen. Efter det spelade Ortio stabilt och stod för några bra räddningar.


– Första fem minuterna var riktigt dåliga. De kom åt att skjuta pucken i må¨ två gånger. Ett sådant försprång kan man bara inte ge dem, säger Ortio.


Till slut vann Sverige med 4-1 efter att Victor Hedman skjutit det sista målet i tom kasse då lejonen jagade kvittering.


I dag ställs Finland mot suveräna Ryssland som krossat både Sverige och Tjeckien hittills i turneringen.


Rysslands Dream Team delade ut ännu en stjärnsmäll – 6–0 mot Tjeckien. Pavel Datsiuk glänste mest av de ryska stjärnorna och svarade för ett hattrick. Dessutom spelade han fram till ytterligare ett mål.

– Vi spelade ännu bättre idag än i den första matchen (5–1 mot Sverige), sade kedjekompisen Ilja Kovaltjuk som noterades för två assists.


Jevgenij Malkin gjorde ett mål och Alexander Ovetjkin spelade fram till ett.


Ryssland har gjort 11–1 på två matcher och stormar mot slutsegern i EHT-turneringen i Moskva där laget avslutar mot Finland på söndag. Färjestads tjeckiske rekordmålvakt Alexander Salak stod drygt halva matchen då han fick ersätta Ondrej Pavelec efter Rysslands 4–0.


Tjeckien, som föll mot Finland i första matchen, möter Sverige på söndagen.