Foto: Lehtikuva/Ville Vuorinen

Brakförlust - nu måste nytt blod in i landslaget

Före matchen var Sveriges spelrytm ett stort mysterium men då de blågula dunkade in nio raka mål på en halvtimme, kan man inte konstatera annat än att Sverige är världens bästa innebandynation.

Zürich

– De använde sina mållägen med mördande effektivitet och det var därför de var så överlägsna. Det hjälpte inte fast jag gormade både i omklädningsrummet och på bytesbänken. Det saknades "balls" ur vår prestation, säger lagkaptenen Mika Kohonen, 35.

Brodern Mikko, 33, lyfter fram en faktor över alla andra som han anser avgjorde matchen.

– Faktum är att vår forecheckning misslyckades totalt. Vi försökte pressa aktivt men vi var lite osäkra vilket ledde till att vi kom för sent till situationerna. De lyckades bryta vår forecheckning och vi greps av panik. De gjorde mål efter mål och om man ger ett så stort försprång som vi gav, är det omöjligt att ta in motståndarens ledning, säger Mikko Kohonen.

Chefstränaren Petri Kettunen var av samma åsikt som bröderna Kohonen. På listan av saker som misslyckades i matchen, var det just försvaret som fick mest skäll.

– Elva mål är alldeles för mycket. Försvarsspelet var helt enkelt inte på tillräckligt hög nivå, säger Kettunen lågmält.

Generationsskifte

Bägge bröderna Kohonen svarar snabbt på frågan om landslagskarriärens fortsättning.

– Det var min sista VM-match jag just spelade, säger kaptenen Mika.

– Det här var definitivt den sista VM-turneringen. Jättesynd att vi brände vår sista chans genast i matchstarten. Vi drog mattan under oss, säger Mikko.

– Det har varit en ära att spela i ett sådant här lag. Det är en grupp fantastiska killar och jag skulle inte byta en endaste en sekund som jag haft med laget, fortsätter han.

Förutom bröderna Kohonen finns det ytterligare en handfull landslagsveteraner vars sista VM avslutades i går. Profilspelare som Mikael Järvi, Tero Tiitu, Harri Forsten, målvakten Henri Toivoniemi, Juha Kivilehto, Lassi Vänttinen är alla redan över 30 år och då lagets medelålder knappt underskred 30, är det klart att ett generationsskifte kommer att ske.

Hur känns det, minuter efter din sista VM-match?

– Det känns tomt just nu och jag kommer knappast att ha mycket att säga de kommande timmarna. Nu vill jag helst åka hem till mina pojkar, säger den annars pratglada Mika Kohonen.

Men trots en enorm besvikelse i sitt sista landslagsuppträdande, är Kohonen förhoppningsfull inför framtiden.

– Vi har upplevt allt tänkbart med de här fina killarna. Jag är säker på att vi klarar oss genom den här besvikelsen också. Måndagen väntar på oss redan i morgon, avslutar alla tiders bästa innebandyspelare Mika Kohonen.