Hjälte. Juha Kivilehto räddade Finland då han sänkte den tuffa värdnationen Schweiz i förlängning. Foto: Ville Vuorinen / Lehtikuva.

Kivilehto sjöng Finland till final

Då inget hjälper och laget ligger under, måste man använda ovanliga metoder för att nå sitt resultat. I Finlands fall var det allsång i omklädningsrummet som hjälpte.

Finland-Schweiz

4–3 i sudden death (1–1, 2–0, 0–2, 1–0)


Schweiz ledde med 3–1 efter den sämsta perioden Finland hittills spelat i turneringen. I stället för att skrika på varann inför den sista perioden tog Finlands lagledning till trollkarlslådan.

– Det var inte mycket som sades under pausen. Vi sjöng i stället, säger backen Juha Kivilehto som avgjorde matchen i sudden death.
– Killarna satte på högtalarna och spelade "Juokse pois" av Ringa Ropo och Tuija Helander och alla sjöng med. Det var ett bra sätt att säga "nu ska vi sluta vara nervösa och spela i stället!".

Efter periodpausen sprang ett förvandlat Finland ut på planen. 28 sekunder in i perioden stod Mikael Järvi med händerna i luften och med en blick full med segervilja bredvid Schweiz storspelande målvakt Daniel Streit som plockade bollen ur nätmaskorna. Efter reduceringen lade Finland en ännu större växel i.
Streits akrobatiska räddningar höll hemmalagets segerhopp vid liv men inte ens fantommålvakten kunde stoppa Mika Moilanens skarpa handledsskott som sände matchen till sudden death.
Sedan blev det Streits kollega Henri Toivoniemi som fick utmärka sig med ett par riktiga "gamesavers". Efter att Toivoniemi stoppat ett säkert målläge satte Finland i gång ett anfall som avgjorde matchen.

– Jag fick bollen på vänsterkanten och satte i väg ett skott. När jag skjuter, är jag nöjd om skottet ens riktas mot mål, säger Kivilehto vars matchvinnare var hans tredje mål i turneringen.

Kivilehto är mer känd som försvarets hörnsten men han var givetvis glad över segermålet.

– Visst känns det jätteskönt även om det inte är någon skillnad vem som gör målet. I tjugo år har jag varit den som ger passningar så det var väl på tiden att jag själv tar ett skott, flinar han.

Full fokus på finalen

Redan under första frågan av intervjun efter matchen tog Kivilehto upp finalen.

– Segern känns bra men nu måste vi vända blicken mot morgondagen (dagens final). Det här var bara en mellanetapp på vår bergsklättring, säger 30-åringen.

Semifinalen var en thriller och samma väntas av finalen. Kivilehto viftar genast i väg nervositeten.

– Flera av mina förebilder har sagt att om man kommer så här långt så ska man inte vara nervös.

Och Kivilehto har rätt – det var just nervositeten som tänkte bli Finlands öde. Men tack vare Ringa Ropo, Tuija Helander och Juha Kivilehtos handledskott, får Finland i dag ta sig ett försök på sitt tredje raka VM-guld.