Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Ilari Melart får chansen i Lejonen

Sex debutanter får chansen i Lejonens trupp som nästa vecka spelar i Channel One Cup i Moskva.

Ilari Melart, Kristian Näkyvä, Atte Ohtamaa, Ville Koho, Miika Lahti och Jere Sallinen är debutanter för Finland i Channel One Cup i Moskva. Melarts fina insatser i HIFK-dressen har inte undgått landslagsledningen.

– Ilari har spelat fin hockey i höst och har fått furstligt med speltid i HIFK. Han har både spelat i boxplay och i numerära överlägen. Han är en fysiskt storväxt spelare som dessutom spelar smart i närkamperna, säger landslagets GM Jari Kurri.

Han ser turneringen i Moskva som ett ypperligt tillfälle för FM-ligaspelare att visa upp sig i landslaget. En titt på truppen vittnar om att den till en stor del består av defensivt lagda spelare – också i anfallet. Kurri betonar att landslaget inte åker till Ryssland enbart för att försvara.

– Vi har byggt upp truppen med noggranna roller. Visst har vi också ett offensivt kunnande i laget med Teemu Ramstedt och Jori Lehterä. Men att tre kedjor spelar powerplay som i Karjalaturneringen blir det inte tal om.

I Jukka Jalonens frånvaro har ett allt större ansvar skyfflats på Edmontonlegendens axlar.

– Vi har jobbat ihop med Jukka tidigare, men det är klart att scoutandet av FM-ligaspelare blir större för mig, Ari-Pekka Selin och Ari Moisanen. Men nu har Jukka bättre koll på KHL. Det är inget problem.

– Att Jukka fått jobbet i S:t Petersburg är en hyllning till det finländska tränarkunnandet. Jukkas jobb i Ryssland gynnar landslaget, säger Kurri. 

 

Truppen till Channel One Cup

Målvakter: Ari Ahonen Metallurg Magnitogorsk, Joni Ortio HIFK.

Backar: Teemu Eronen Jokerit, Lasse Kukkonen Rögle BK, Teemu Laakso Severstal Tsherepovets, Sami Lepistö Lokomotiv Jaroslavl, Ilari Melart HIFK, Mikko Mäenpää TsSKA Moskva, Kristian Näkyvä JYP, Atte Ohtamaa Kärpät.

Anfallare: Juhamatti Aaltonen Rögle BK, Jonas Enlund Sibir Novosibirsk, Tommi Huhtala Blues, Tuomas Kiiskinen Donbass Donetsk, Ville Koho SaiPa, Kristian Kuusela Blues, Toni Kähkönen Kärpät, Miika Lahti JYP, Jori Lehterä Sibir Novosibirsk, Oskar Osala Neftehimik Nizhnekamsk, Antti Pihlström Salavat Julajev Ufa, Teemu Ramstedt Blues, Jere Sallinen HPK.

• Finland spelar första matchen i turneringen mot Tjeckien på Hartwallarenan 13.12 kl.18.30.