Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Niskanen övermannade kylan

Många lovande prestationer, men inte i närheten av prispallen. Det summerar situationen i det finländska damlandslaget. – Det syns att det är hård konkurrens om stafettplatserna, säger chefstränaren Magnar Dalen.

Ruka

Många lovande prestationer, men inte i närheten av prispallen. Det summerar situationen i det finländska damlandslaget.
Kerttu Niskanen gjorde en av de bästa blåvita insatserna i gårdagens jaktstart, då hon hämtade upp sig från en hopplös 25:e plats till tolfte. Etapptiden 32.09 var den snabbaste bland finländarna och nionde bäst av alla.

– Det var den första riktiga köldknäppen och så borde man ännu skida hårt, så det kändes lite svårt att komma i gång. Men man vänjer sig säkert fort, säger hon.

– Det kändes bra i dag. Det grämer lite att det var någon som föll efter gruppen framför mig och blockerade spåret så det tog en stund innan jag kunde komma förbi, men jag är helt nöjd.

Riikka Sarasoja-Lilja gjorde också ett hyfsat lopp i söndagens något mildare temperatur och var näst snabbast av finländarna. I mål var hon femtonde.

– Jag fick bra draghjälp, ibland kändes det som att vara ute och söndagsskida, säger hon.

Krista Lähteenmäki gick ut som tredje i jaktstarten och borde under en bra dag haft chans att försvara sin position, men Justyna Kowalczyk, Heidi Weng och Therese Johaug kom ikapp i ett nafs och gick förbi med samma fart.

– Jag är besviken att jag inte kunde hänga med dem, men annars är jag helt nöjd, säger Lähteenmäki som slutade sjätte i minitouren i Ruka.

Lähteenmäki kom ikapp Kikkan Randall som startade tvåa. Men hon fick ge sig i de branta backarna.

– Jag blev efter när vi saxade. Det krävs mer jobb på den biten.

Lähteenmäki vilar några dagar och åker nästa vecka på träningsläger till Livigno. Där deltar hon eventuellt i en 21 km lång klassisk tävling, men nästa större tävling blir Tour de Ski kring årsskiftet.

– Det började kännas med fyra hårda starter i sprinten i fredags och fem km hårt i går (lördag). Det behövs mer hårda träningar, säger hon.

Anne Kyllönen gick ut som åttonde och gjorde ett hyfsat lopp, trots att hon tappade några placeringar och slutade elfte. Hennes tid 32,47 var i själva verket några sekunder bättre än såväl Lähteenmäkis som Aino-Kaisa Saarinens.

– Det kändes bättre i dag, säger sprintspecialisten som såg ut att vara rejält trött i lördagens skejtfemma med intervallstart.

Kyllönen är en av två tjejer som tillsammans med tre killar åker över till världscuperna i Canmore och Quebec. Det är Kyllönen, Mona-Lisa Malvalehto, Matias Strandvall, Reijo Jylhä och Anssi Pentsinen som trotsar jetlaggen för att jaga poäng i sprintcupen i Nordamerika.
En som däremot ändrade sina planer och inte åker till Nordamerika är Aino-Kaisa Saarinen, som varit ur slag hela veckoslutet i Ruka. Gårdagens jaktstart medförde ingen förändring, trots att det var frågan om Saarinens favoritdistans 10 km klassiskt.

– Just nu behöver min kropp inte någon tidsskillnad, utan bra träning och via det bättre fart, säger Saarinen som upplevde att hon inte kunde ta ut sig tillräckligt.

Är det för mycket träning eller för lite fartträning som är problemet?

– Spontant känns det som för mycket, men på sistone har jag inte tränat hemskt mycket. Det är via tävlingar som farten kommer, säger Saarinen som slutade 31:a i sammandraget.

– Lyckligtvis är det en lång säsong.
 

Dålig form

Skejtspecialisten Riitta-Liisa Roponen gjorde också ett hyfsat klassiskt lopp, fast hon klagade över dålig form under veckoslutet. Hennes dag borde egentligen ha varit i lördags, men då var hon långt från täten.

– Det var segt. Det grämer mig att skida så dåligt inför hemmapubliken, men det är så i början av säsongen att jag inte är ett dugg orolig, säger hon.
Magnar Dalen var rätt nöjd med damernas insats. Speciellt berömde han Niskanens och Sarasoja-Liljas lopp, fast han medgav att han väntat sig lite mer av Lähteenmäki.

– Vi har ett starkt lag, fast det blir svårt att ta medaljer, säger han.

– Det syns att det är hård konkurrens om stafettplatserna.

Det blir dock svårt att rå på Norge i VM-stafetten. Marit Björgen var förkrossande överlägsen från början till slut och tog kål på all spänning genom att dra ifrån genast i början av jaktstarten. Justyna Kowalczyk var den enda som kunde slå en kil i den norska fronten, då Heidi Weng klättrade till tredje och Therese Johaug till fjärde.

– Jag är lite överraskad av att vinna så klart här, för jag kände mig inget vidare i Beitostølen för ett par veckor sedan och bara lite bättre i Gällivare förra veckan, säger Björgen.

– Men marginalerna jämnar säkert ut sig ju längre säsongen lider.