Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Northug: "Jag frös om halsen, om kuken, om benen – över hela kroppen"

Petter Northug är ingen vän av kylan – och det var kallt i Ruka. – Jag frös om halsen, om kuken, om benen – över hela kroppen, säger den färggranna norrmannen efter skejtmilen där han sånär säkerställde sin seger i minitouren i Ruka.

Ruka

Petter Northug var nöjd efter att ha kommit in tvåa för andra dagen i rad. Eller inte nöjd, men så tillfredsställd att han åtminstone talade till medierna efter loppet.

– Det är inte andra platser jag kämpar om, jag vill vara först i mål, säger spurtkanonen som i fredags för första gången på flera år (enligt uppgifter från norska landslagsledningen hände det senast i Davos 2009) fick se sig slagen på upploppet i en sprint.
Northug låg efter i mellantiderna men kom fort de sista kilometrarna mot stadion och steg till tvåa bakom Alexander Legkov. En norsk reporter försöker lägga ordet megabra i Northugs mun.

– Megabra var det väl inte, men okej.

Precis som alla andra led Northug av den bistra kylan – det var omkring femton minusgrader och blåsigt i Ruka. Eller kanske Northug led lite mer än de flesta.

Vad säger du om kylan?

– Jag ser fram emot sommaren redan nu, besvarar Northug Hbl:s fråga.

– Jag frös om halsen, om kuken, om benen, över hela kroppen.

Matti Heikkinen klagade över att hans lår kändes stela i kylan och berättade att han hade ett underställ under tävlingsdräkten. Northug: bara en tunn t-shirt under tävlingsdräkten.

– Jag klarar inte av att ha extra omgångar kläder på mig, säger Northug.

Northug väckte viss förvåning när han under skidsponsorn Fischers presskonferens i torsdags nonchalerade alla journalister och valde att bara delta i en på förhand överenskommen tv-intervju. I fredags vägrade han att besvara några frågor utanför den obligatoriska presskonferensen utan marscherade direkt till sitt dopningstest. Northug: en nyckfull karaktär som ibland beter sig som en trotsig tonåring.

– Jag ville förbereda mig för tävlingarna, inte prata, säger han till Hbl.

Petter Northug vann minitouren i Ruka förra året, men blev snuvad på segern i säsongens höjdpunkt Tour de Ski av Dario Cologna. Northug har vunnit fyra individuella VM-guld, ett individuellt OS-guld, flera stafettguld samt mindre värda medaljer – men inte touren.

– Den här säsongen kanske touren är mer viktig än förut, för jag har inte vunnit där. Men touren och VM i Val di Fiemme är ungefär lika stora, säger han.

Northug startar 30 sekunder före Alexej Poltaranin i dagens jaktstart, som går på 16 km klassiskt. Legkov är tredje, 43 sekunder bakom Northug.

Matti Heikkinen var gårdagens bästa finländare i herrarnas intervallstart. Han var sextonde och den enda som rymdes in bland de femtio främsta – Sami Jauhojärvi var 57:e.

– Det var en bra köldtävling. Placeringen var inget vidare, men jag har tre lyckade veckoslut bakom mig, säger Heikkinen som säger sig ha funnit vissa bra element i sitt lopp.

– Jag borde kunna skida lika bra hela vägen som jag gjorde de sista tre kilometrarna.