Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Björgen blir bara bättre med åren

Trista nyheter för konkurrenterna: Marit Björgen tröttnar inte på att vinna, fast hon snart fyller 33 år och vunnit nästan allt som går att vinna. – Jag hoppas jag blir ännu lite bättre, säger hon.

Ruka

Norskan fick kanske lite skrämselhicka när åtta år yngre landslagskamraten Therese Johaug brädade henne med nästan en minut på den klassiska milen i Beitostølen för några veckor sedan. Björgen tog revansch genom att vinna i världscuppremiären i Gällivare och av bara farten vann hon först fredagens sprint och dagen därpå 5 km fritt i Ruka.

– När jag ställer mig på startstrecket vill jag vinna, inte bli femte, säger Björgen.

– Det motiverar, inspirerar och pushar en framåt att vi har hård intern konkurrens.

Björgen var helt i sin egen klass i de branta Rukabackarna – det tunga, kyliga föret gjorde sannolikt att marginalen till konkurrenterna var ännu större. Tvåan Kikkan Randall var i mål 22,7 sekunder långsammare, vilket är en hel evighet på 5 km.

– Jag kände mig lätt i benen och lätt i hela kroppen när jag värmde upp och visste att jag verkligen är på hugget. När jag startade kände jag genast att yes, jag har fantastiskt bra skidor, säger den alltid muntra Björgen.

– Då visste jag det här är min dag.

Nyligen sade Björgen i en intervju att en skidåkare är som bäst i åldern 28-35 år. Björgen fyller 33 år i mars.

När är du som bäst?

– Jag tror jag är i min bästa ålder just nu. Men jag hoppas förstås jag kan bli ännu lite bättre för varje år,  säger Björgen och visar med pekfingret och tummen.

– Men om jag kan hålla min nuvarande nivå och har sådan energi som i dag kan jag slåss om segern.

Trista nyheter för konkurrenterna. Björgen tog sitt första OS-silver år 2002 och sedan dess har det blivit tre OS-guld, åtta VM-guld och en hel bunt mindre värda medaljer – och Björgen är långt ifrån färdig.

– Jag tycker det är ganska coolt, att hon hållit på så länge och fortsättningsvis är så superstark. Hon sätter standarden för oss andra, säger gårdagens tvåa, amerikanen Kikkan Randall.

– Hon är en av de starkaste skidlöparna i historien. Det är ganska coolt att vi får mäta oss med henne. Men hon är inte omöjlig att vinna, det kräver bara massor av hårt jobb.

Varsågoda och försök. Björgen går ut med en 52,7 sekunders ledning före Randall på dagens klassiska jaktstart, som för damernas del mäter 10 km. Krista Lähteenmäki är tredje i sammandraget, 58,5 sekunder bakom Björgen. Justyna Kowalczyk startar bara tre sekunder senare.

– Det är tuffa tjejer omkring mig, men det blir riktigt intressant, säger Lähteenmäki som klagar över att hon kände sig seg på skejtfemman.

– Jag kom inte riktigt i gång, men de sista 1,5 kilometrarna var lovande.