Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Tre finalplatser gav mersmak

Finländarnas prestationer i de klassiska sprinterna var lovande med tanke på resten av världscuphelgen i Ruka.

Ruka

Finländarna nådde tre finalplatser, då Anne Kyllönen, Krista Lähteenmäki och bland herrarna Kalle Lassila var bland de sex bästa i den klassiska sprinten. Mersmak var ordet: om inte för några vurpor hade Kyllönen och Lähteenmäki haft chans till prispodiet, medan kvalstarka Anssi Pentsinen diskvalificerades i sin kvartsfinal.

– Jag är helt nöjd – jag tog mig vidare som lucky loser två gånger och nådde final, fast jag sedan hade lite otur i finalpasset, säger Krista Lähteenmäki som sannolikt har sina största chanser till framgång i lördagens intervallstart och i söndagens jaktstart.

Lite otur, ja: Kyllönen trasslade ihop sig med Katja Visnar, som trampade på bakomvarande Lähteenmäkis skidor. I följande utförsbacke vurpade Lähteenmäki till råga på allt.

– Det var ruskigt isigt och jag tog inte tillräckligt försiktigt fast jag visste där fanns is, säger Lähteenmäki som ser fram emot lördagens och söndagens tävlingsstarter.

– Jag har haft en lättare vecka och formen är på väg uppåt.

Aino-Kaisa Saarinen var inte helt nöjd efter att ha blivit utslagen i kvartsfinalskedet. Precis som Lähteenmäki förväntar hon sig mer av lördagen och söndagen.

– Annars bra, uppförsbackarna gick okej, men på de flacka avsnitten hann jag inte med. Det kändes inte som att jag drog på mig mjölksyra, men tekniken fungerade inte, säger Saarinen.

– Men på lördagen, då får vi skida i de där backarna.

Kalle Lassila blev sjätte och sist i finalen, men var rätt nöjd. Lassila var fjärde i Rukasprinten 2008 och tionde i Vancouver-OS 2010, men har haft några sämre säsonger och inte ens rymdes med i landslaget förra säsongen

– Kände mig bra under hela dagen, men drog på mig lite kramper i finalpasset, säger han.

– Med tanke på utgångsläget var det här en bra prestation.

Mona-Lisa Malvalehto var näst snabbast i tidskvalet. Men hon blev utslagen i semifinalskedet. Matias Strandvall hade vissa förväntningar på sig inför sprinten, men blev utslagen i kvartsfinalskedet. Han borde ha nått minst semifinal för att ha fått godkänt.

– Jag var seg och slut i tidskvalet, men kände mig bra i kvartsfinalen. Men jag valde en dålig taktik och klåpade bort mig, säger han.

Den största besvikelsen ur finländsk synpunkt var Matti Heikkinen, som slutade 54:e i tidskvalet då de 30 snabbaste avancerade till kvartsfinal. Heikkinen: som bekant väldigt upp och ned. Kan vara bland de tre bästa i dag, kolla bara.