Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Kyllönen vill vara bra på allt

Sprintern Anne Kyllönen vill inte vara en duktig sprinter – hon vill vara en duktig skidlöpare, punkt. – Hon är väldigt fokuserad på att utvecklas, säger chefstränaren Magnar Dalen som myser över finländarnas finalplatser i Ruka.

Ruka

Anne Kyllönen firade sin tjugofemte födelsedag genom att avancera ända till final i den klassiska världscupsprinten i Ruka, där hon dock fick nöja sig med en fjärde plats bakom urstarka Marit Björgen och ryskorna Evgenija Sjapovalova och Anastasia Dotjenko. Hon hade lite otur när hon trasslade ihop sig med Katja Visnar i en uppförsbacke och fick öda krafter på att hämta upp sig.

– Sprinterna är sådana, det hör till spelet, säger Kyllönen som inte alls hänger läpp – tvärtom.

– Det känns som att jag är i bra form och kan prestera bra på lördag och söndag.

Hittills har Kyllönen nått sina bästa resultat i sprinter, men redan förra säsongen visade Kajanaländaren att hon har potential också som normaldistansare. Ser du dig själv fortfarande som en sprinter?

– Nej, verkligen inte. Jag vill vara duktig på alla sträckor, säger Kyllönen.

– Och om du är bra på normaldistanser klarar du dig vanligtvis också på sprinter.

Sprintbanan i Ruka har kanske den tyngsta profilen av alla i hela världscupen, inte minst då kvinnorna i år tävlade på samma bana som herrarna. Den kräver med andra ord mer uthållighetsegenskaper än vanliga, flacka sprintbanor som går att parstaka nästan från början till slut. I går var föret dessutom tungt, då det var sträng kyla med lätt snöfall.

– Kyllönen hade chans att nå prispallen, men i sprinter är det hård kamp om de första platserna. Men den dagen kommer snart, säger landslagets chefstränare Magnar Dalen.

– Hon har potential till att den här säsongen vara i topp tio också på normaldistanser, men vidare än det börjar jag inte förutspå. Det får hon själv berätta.
Ex-skiddrottningen Aino-Kaisa Saarinen ser ut att vara på väg mot sin solnedgång, men det finns flera nya namn bland kvinnorna som har potential att slå sig in bland de tio bästa i stortävlingssammanhang. Kyllönen är ett av de mest lovande nya namnen.

– Hon är väldigt fokuserad på att utveckla sig själv. Hon satsar för fullt och låter sig inte distraheras av något annat, säger Dalen.
Kyllönen som har Jari Karinkanta som sin personliga tränare visade sin mångsidighet genom att vinna FM-guld på den klassiska tremilen förra vintern. Än så länge är klassisk stil hennes bravur.

– Jag har fått göra så hårda träningar i så hårt sällskap att det har fört mig framåt, säger Kyllönen som prisar den goda andan som råder i landslaget.

– Vi har kunnat göra hårda träningspass tillsammans, men också vanliga träningsrundor.

Förra helgen valde Dalen att ha Kyllönen och Kerttu Niskanen att skida de klassiska etapperna i världscupstafett, framom Saarinen som förut varit given i stafettlaget. Den interna konkurrensen inspirerar och sporrar, det har vi sett med Norges och Sveriges landslag. 

– Det är till väldigt stor nytta att vi nu har sex sju åkare som driver varandra framåt, säger Magnar Dalen.

Fredagens sprint vanns – överraskning, överraskning – av Marit Björgen, norskan som vunnit det mesta som går att vinna inom skidlöpning de senaste åren. Den enda överraskningen i går var att inte någon annan norska och inte heller Justyna Kowalczyk nådde final, men situationen normaliseras sannolikt på normaldistanserna lördag och söndag.

– Det är skrämmande hur bra Marit Björgen, Therese Johaug, Justyna Kowalczyk och i viss mån Charlotta Kalla (lämnade återbud till Ruka på grund av sjukdom) är, men det är mitt jobb att motivera idrottarna, säger Dalen.

– Jag ska få dem att tro att det är möjligt att genom hårt jobb besegra Björgen och de andra.

Kyllönen fortsätter sin säsong med att åka över till Nordamerika och världscuperna i Quebec och Canmore. En kalkylerad risk för att ta viktiga poäng i sprintcupen.

– Jag har varit i Nordamerika en gång förut – på min fyraårsdag, säger hon.