Hanna-Maria Seppälä och Lotta Nevalainen. Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Silver för Finlands damer i EM

Finland vann silver i 4x50 meter frisim i EM på kort bana i Chartres. Finlands tid 1.38,43 är finländskt rekord.

EM-medaljen på torsdagen var bekanta grejer för Hanna-Maria Seppälä. Silvret på 4x50 meter frisim i Chartres var hennes 14:e EM-medalj i karriären.
Hon var ändå lite nervös medan hon väntade på att få ge sig ut på ankarsträckan i stafetten.

– De andra tjejerna var visst inte nervösa men det var jag. Det kändes sedan jättebra, sade Seppälä per telefon från Chartres.

De övriga i laget, Emilia Pikkarainen, Lotta Nevalainen och Laura Kurki såg till att Seppälä startade som etta till den sista femtian. Men danskan Pernille Blume pressade sig förbi Seppälä och Danmark vann guldet med blott tre hundradelar av en sekunds marginal.

– Det grämer inte, prestationen var ganska bra. Men jag har ju inte toppat formen särskilt mycket och det märks i kroppen, sade Seppälä.

Pikkarainen var fyra på startsträckan, Nevalainen höll positionen och Kurki lyfte Finland till täten med topptiden 24,21. Det var den tredje snabbaste tiden i finalen och inte heller Nevalainen med 24,29 var långt ifrån.

– Laura har redan tidigare simmat liknande tider så jag väntade mig en bra tävling av henne. Lotta var en positiv överraskning, sade hon.

– Jag väntade mig att vi eventuellt tar en medalj. Men jag är ändå överraskad över hur väl tjejerna orkade kämpa och simma stafetten.

Ingen veterankänsla

Seppälä fyller 28 i december och kallar sina lagkamrater för tjejer. Men så är också Pikkarainen 20 och Nevalainen samt Kurki 18. Känner Seppälä sig som en veteran?

– Nej det gör jag inte men när det hela tiden snackas om det så säger vi väl att jo. Men annars skulle det inte kännas så, sade Seppälä roat.
Hon simmar i EM-finalen på 100 meter fritt.

Damernas stafettmedalj krönte den finska simdagen, herrarnas medleystafettlag kom fyra och Jenna Laukkanen femma på 50 meter bröstsim.

– Nu känns det lätt att le, det var ett perfekt lopp. Det kändes fantastiskt att få simma i finalen och verkligen roligt att rekordet börjar på ett nytt sekundtal, säger Laukkanen vars tid var 30,82.

I herrarnas stafett kom Finland fyra, en knapp halv sekund från bronsmedaljören Tjeckien. I laget simmade Sergei Haukka, Andrei Tuomola, Kristian Outinen och Ari-Pekka Liukkonen, som lyfte Finland från jumboplatsen till fyra i finalen.