Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Josep Lago

Spansk gyttjebrottning för Latvala och Hirvonen

Jari-Matti Latvala och Mikko Hirvonen fick kämpa hårt mot både lervälling och konkurrenter under den första dagen i spanska VM-rallyt. Latvala är trea och Hirvonen fyra efter fredagens strapatser.

Jari-Matti Latvala och Mikko Hirvonen fick kämpa hårt mot både lervälling och konkurrenter under den första dagen i spanska VM-rallyt.
Latvala är trea och Hirvonen fyra efter fredagens strapatser.
De tävlande hade det svårt på grund av att det regnade och vägarna var dyblöta. Tidvis var vägarna en enda lervälling och det visade sig vara problematiskt för flera. Att fredagens etapp dessutom gick på både grus- och asfaltvägar ledde till ytterligare svårigheter.

– Det här var en av de svåraste dagarna under hela året, sade Latvala och suckade djupt.

Ford-föraren Latvala ledde tävlingen efter den första sträckan men han miste ledningen på den andra när bilen slirade omkring på vägen.

– Vi hade blandade däck under oss, det vill säga hårda ringar fram och mjuka bak. Alla väntade sig att regnet skulle ta slut. Om det hade skett skulle mitt däckval ha varit perfekt, men så gick det nu inte.
Hirvonen å sin sida körde av vägen på den fjärde sträckan. Han kunde trots allt fortsätta tävla även om det kostade honom fem sekunder att backa upp Citroenen tillbaka på vägen.

– Vi hade helt enkelt inget fäste, sade Hirvonen.

Kan någon utmana Loeb på asfalt?

Norske Fordföraren Mads Österberg är i ledning efter första dagen. Han var 27,2 sekunder snabbare än tvåan Sebastien Loeb. Citroen-föraren Loeb låg fyra i ett skede av rallyt men lyckades jobba upp sig två placeringar på Terra Altas 44,02 kilometer långa sträcka. Under samma sträcka gick Latvala förbi Hirvonen.
Latvala har 47 sekunder upp till täten medan Hirvonen är 15,6 sekunder från sin landsman.
Många väntar sig att Loeb tar sig förbi Östberg på lördagens sträckor som alla körs på asfaltvägar. Även Östberg medgav att det är ytterst svårt att hålla Loeb bakom sig på det här underlaget och norrmannen tror att han främst kommer att tävla mot Latvala.
Miniföraren Jarkko Nikara råkade ut för ett missöde med däcket och är åttonde i sammanhanget. Han har tappat nio minuter till täten.
På lördag avgörs en etapp bestående av sex specialsträckor. Rallyt tar slut på söndag eftermiddag.