Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Ridå – men Honka kommer igen

Honka spelar i fotbollsligan också 2013 – tro inte annat. – Samma killar fortsätter och det ser ljust ut, säger Honkaordföranden Jouko Harjunpää.

Honka–Inter 3–0 (1–0)

Solsken, en frusen men grön och välskött plan samt en välförtjänt 3-0-seger över FM-silverlaget Inter till flera hundra åskådares glädje. Avslutningen på ligasäsongen ger hopp om en ljusare framtid för Honka.

– Så här känns det säkert en smula trevligare för killarna under de närmaste sex månaderna i väntan på nästa säsong, säger Honkacoachen Mika Lehkosuo som inte är helt nöjd med säsongen som resulterade i ett cupguld och en sjunde plats i FM-ligan.

– Jag vet inte om det var orealistiskt att sikta på ligaguld eller ens medalj, men det ger mig tillfredsställelse att jobba med ett gäng hungriga killar som vill utveckla sig själva.

Det kryllar av talangfulla tonåringar i Honka: hela nio spelare gjorde sin första ligasäsong. Typer som Moshtagh Yaghoubi, Tim Väyrynen, Youness Rahimi kan bli hur bra som helst med lite mer rutin.

– Vi fick några unga killar med, de lyckades bra och nästa säsong är de ett år äldre och ett år starkare, säger segermålskytten Jussi Vasara som med sina 25 år är en av Honkas mest rutinerade spelare.

Idrottsligt ser Honkas framtid ljus ut, men ekonomin har varit ett orosmoment. Nu har Esbolaget fått betalt alla försenade löner och ser därmed ut att kunna säkerställa förnyad ligalicens.

– Det känns riktigt bra nu. Samma killar fortsätter och det här är ju glad och sevärd fotboll, säger Honkas huvudägare Jouko Harjunpää.

Bara sex spelare saknar kontrakt för nästa säsong: Sampo Vuorinen, Nicholas Otaru, Henri Aalto, Kevin Mombilo, Santeri Ahola och Mikael Lähde.

– Vi diskuterar med dem i början av nästa vecka, säger nya vd:n Ari Masalin.

Honka tog in en bra slant på sin sista hemmamatch genom en lyckad kampanj riktad mot företag i Esbo. Men det behövs en trogen, betalande publik för att få ekonomin att gå ihop.

– En stadion. Det behövs en stadion, säger Harjunpää.

Planerna på en ny fotbollstadion har fastnat i bygglovsprocessen. Förvaltningsdomstolen behandlar som bäst ytterligare ett klagomål, men Harjunpää och hans kumpaner hoppas bygget kommer i gång redan nästa år.