Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

På lördag blir det lilla guldfirandet stort

HJK har säkrat sitt fjärde raka guld. Nästan. Så jublet efter slutsignalen i årets sista hemmamatch var ett guldfirande. Nästan.

HJK-spelarna får vänta till lördag eftermiddag innan de gemensamt får höja mästerskapsbucklan mot himlen och får varsin guldmedalj runt halsen. Rent matematiskt har Helsingforsklubben ännu inte säkrat titeln. Men scenerna på plan och i omklädningsrummet efter 2–0-segern mot FC Lahti talade sitt tydliga språk. Det här är klart – och det vet HJK-arna om.

– Vi firade inte guldet, vi har ännu en match kvar. Vi firade för att det var Muurinens sista hemmamatch. Vi ville tacka honom för allt han gjort, säger Demba Savage, en av de allra gladaste efter säsongsavslutningen på Sonerastadion.

– Nu är skillnaden tre poäng. Min dröm i Finland har alltid varit att vinna ligan. Nu har jag nästan vunnit den. Nu är drömmarna nästan sanna, konstaterar Savage nöjt.

En timme tidigare var läget mera osäkert. En darrig och kraftlös första halvlek mot Lahti tydde på att HJK hade en kännbar mästarfrossa – men nio minuter efter paus förvandlades den till guldfeber.

Savage fälldes i straffområdet och Berat Sadik slog säkert in straffsparken. Med 1–0 på tavlan hade HJK sitt på det torra, nu gällde det bara att vänta in målrapporterna från Åboderbyt. Några sådana kom aldrig. Inter fick nöja sig med 0–0 mot TPS, vilket betyder att HJK i praktiken säkrade fjärde raka titeln då Savage själv samtidigt snyggt satte HJK:s 2–0 efter Joel Pohjanpalos och Mika Väyrynens förarbete.

– Det var en bra passning, och ett mycket vackert mål. Ett av de vackraste jag gjort i Finland, säger Savage.

Är du medveten om de exakta förutsättningarna inför slutomgången?

– Nej.

Ni har nio måls bättre målskillnad än Inter.

– Nio mål? frågar Savage och spricker upp i ett flin.

Är det möjligt att tappa det?

– Nej, nej det är det inte. Vi kan inte förlora så mycket. Och vi kommer inte att förlora mot JJK. Vi går in i den matchen med samma inställning som den här, med full satsning. Det här är en fantastisk vecka för mig och för klubben, jag kan knappt vänta på lördag, säger Savage.

Också Antti Muurinen själv var rentav överraskande tydlig med att HJK-guldet är säkrat. Samma man som i somras vägrade att ta ut avancemanget i förskott efter att Klubi i Champions League-kvalets första match slagit isländska KR med 7–0 jämförde nu gärna årets mästerskap med de tidigare och pratade glatt om den kommande helgens festligheter.

– Fantastiskt att få sluta på det här sättet inför den här publiken med de här spelarna. Guldet är fem före klart, konstaterar Muurinen.

– Men eftersom det inte är matematiskt säkert lämnar vi bort bastun i kväll. Den tar vi i helgen i stället, säger Muurinen och får medhåll av en av sina nyckelspelare.

– På lördag, då blir det guldbastu, säger Demba Savage och försvinner in i duschen.

HJK–FC Lahti  2–0 (0–0)

+ I 90 minuter varvade han briljanta passningar framåt med viktiga brytningar bakåt. Den grovjobbande eleganten Rasmus Schüller är höstens ligaspelare och var igen bäst på plan.

? Tror ens Interspelarna att det här kan vända ännu? HJK-arna var rentav överraskande tydliga med att guldet är klart.

! Antti Muurinen avtackades under sin sista hemmamatch i HJK för "sexy football" och mästartränaren lämnar Klubi med ett fantastiskt saldo på Sonerastadion. Senast HJK förlorade en ligamatch på hemmaplan var i augusti 2010.