Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Medaljer för Åbo men inget guld

Insatserna var höga i säsongens sista Åboderby, men lagen spelade guldet i händerna på HJK med en mållös och trögstartad match.

Av allt att döma blir det silver för Inter, som inför den sista omgången ligger tre poäng efter HJK men har en nio mål sämre målskillnad. TPS säkrade brons med en derbypoäng.Inför matchen hade båda lagen teoretiska chanser på guld.

– Jag är mycket besviken. HJK vann och vi kryssade och av allt att döma är guldet på väg dit, förutsatt att inga under inträffar. Men vi förlorade guldet redan tidigare, bland annat hade vi en svit på fem oavgjorda matcher nyligen då vi kunde ha av gjort serien, säger Inters kapten Henri Lehtonen.

I TPS-lägret var guldchanserna obetydliga inför matchen och besvikelsen inte så stor. Lagets kapten Jarkko Hurme var rätt tillfreds med resultatet.

– Vi sökte seger för att ha något att spela för i den sista matchen. Men när vi ser tillbaka på säsongen kan vi vara nöjda med bronset, vi har ett ungt lag som hela tiden har lyckats höja sig i trängda situationer.

Med teoretiska guldchanser för båda lagen var förväntningarna höga inför matchen. Spelet var dock försiktigt och matchen kom inte ens nära den underhållningsnivå det senaste derbyt höll. Matchbilden var ingen överraskning. Inter försökte bygga nedifrån, medan TPS störde med hög press och kontrade snabbt när tillfälle gavs. Resultatet var att matchen var ytterst händelsefattig.

Det tog över en timmes spel innan de mycket låsta positionerna öppnades upp.  Närmare än stolpen kom lagen inte och det var TPS som hade den chansen. Inhopparen Mikko Hyyrynen slet sig förbi Ari Nyman inne i straffområdet och satte bollen i stolpen. För Inters del var det Mika Ojalas frisparkar som erbjöd de farligaste hoten. Både Irakli Sirbiladze och Joni Kauko kom åt att nicka på de farliga inläggen och tvingade Henrik Moisander till räddningar. Daniel Antunez drog på sig ett rött kort i ordinarie matchtids sista minut.

FC Inter–TPS 0–0

+ Båda försvaren klarade matchen med hedern i behåll, men TPS såg mycket tätt ut och det startar ända från deras pressande anfallare.

? Kan Inter ta igen tre poäng och ett nio måls underläge till HJK i den sista omgången? Mera osannolika saker har hänt, eller?

! Detta är den första gången i historien som två Åbolag samtidigt tar medalj i finska ligan. Det är en klen tröst.