Grand Prix-seger för Leprevost i Helsingfors

De finländska ryttarna nådde inte andra omgången i Grand Prix-tävlingen i Helsinki Horse Show på lördagen. Franska Pénélope Leprevost / Mylord Carthago*HN vann klassen 160 centimeter med en ren prestation.



Ekipaget kom på tionde plats i världscuptävlingen i Oslo förra veckan. Leprevost har bland annat tagit brons i EM 2011 och silver i VM 2010.
– Min häst är mycket erfaren, så trånga inomhusarenor är inte svåra för den, berättade Leprevost.

I motsats till flera andra toppryttare deltog hon inte i fredagens hindertävling.

– Jag drog mig ur tävlingen i går, för jag ville att min häst skulle vänja sig vid den här stora klassen för att vara på topp i söndagens världscuptävling, sade Leprevost.
Nederländska Jeroen Dubbeldam och BMC Quality Time TN tog andra platsen.

– Jag är mycket glad över den här silverplaceringen i GP-tävlingen. Quality Time hoppar jämnt men är inte av naturen någon väldigt snabb häst. Mitt mål på söndag är seger liksom förra veckan, men det kommer att vara svårt, sade Dubbeldam.
Denis Lynch/Contifex från Irland kom på tredje plats.

De elva bästa i första omgången gick vidare till andra omgången. Närmast av de finländska deltagarna var Satu Liukkonen som med hästen Celestine kom på 14:e plats.
– Min häst var helt superbra i dag. Jag är nöjd med prestationen även om det blev en onödig rivning. Vi förbättrade ändå vår prestation otroligt mycket jämfört med förra veckans världscupdeltävling, sade en lättad Liukkonen.

Mikael Forstén gör i Helsinki Horse Show sin första internationella tävling på ett och ett halvt år efter en svår skada. Han tog sig igenom banan med åtta felpoäng på hästen Evli Nandele. Placeringen var 26:e.
– Det blev några fel, men tävlingen gav mig känslan av att jag är med i spelet igen och inte alltför långt från toppnivån. Med en perfekt prestation skulle jag ha fått noll felpoäng och kommit till andra omgången, sade Forstén.
Stella Hagelstam tvingades bryta i dressyrrittens Kür Final efter ett ovanligt missöde. Hennes häst Soraya II fick sin tunga på fel sida av tyglarna strax före start och därefter blev det inget av programmet. Aat van Essen och Macrider Premier från Nederländerna vann före svenska Malin Hamilton/Fleetwood och Jeanna Högberg/Liza Minnelli. Sverige belade placeringarna 2–5.