Moses fixade Jokeritseger

Jokerit fick jobba hårt för vinna över Pelicans och till slut skedde avgörandet i straffslagstävlingen där Steve Moses som sista skytt blev Jokerits hjälte.

Jokerit-Pelicans 4-3

Jokeritspelarna kan skatta sig lyckliga över att det till slut blev två poäng. Speciellt i den första perioden var Jokerit ute på sju famnars vatten. Det var som om hemmalaget inte alls mentalt var närvarande i matchen.


– Det var en genomusel period av oss - kanske den sämsta hittills. Vi får vara nöjd med att vi över huvud taget var med i matchen efter den första perioden. I den andra perioden kunde vi sedan ha avgjort matchen, men det fanns inte den vinnande instinkten för tre poäng. Två poäng är godkänt, men inte på det sätt vi tog poängen, säger Jokerits bästa spelare Ilari Filppula.


Jokerits spel i powerplay var svagt. Chansen bjöds vid sex tillfällen, men inte en enda gång lyckades man sätta pucken i nät i numerärt överläge.


– Jag vet inte vad som gick snett. Pelicans pressade oss med ett ettrigt boxplayspel, men det är ingen ursäkt. Vi skapade inga farligheter i powerplay, säger Filppula.


Pelicans gav ett energiskt intryck i två perioder, men i den sista tog bränslet slut. Då borde Jokerit har lagt in turboväxeln som skulle ha sänkt Pelicans, men det var rätt andefattigt spel av Jokerit. Det var som om en rädsla att avgöra kröp in i Jokeritsspelarnas ryggmärgar. Det straffade sig när Pelicans kom åt att näta på ett sjabbel av Jokerit i egen zon. Esa Lindell tappade trissan åt Danny Richmond som kom åt skjuta mitt i slottet.


– Jag var inne på isen vid två tillfällen när Pelicans gjorde mål. Deras sista mål var ett olycksfall i arbetet. När man leder en match så far man bara inte släppa in ett så enkelt mål som deras tredje, säger Filppula.


Utöver Filppula utmärkte sig Erik Karlsson i Jokerit med en säker defensiv och så givetvis med de alltid lika eleganta passningarna. Karlssons rökare som betydde 2–2 fem sekunder före första periodpausen var en riktig pärla. Precis som Filppula var Karlsson ytterst självkritisk till Jokerits prestation.


– Ingen höjde sig över mängden. En stor orsak till att det gick snett var att vi förlorade för många tekningar. Jag tror Pelicans vann den matchen procentuellt 60 mot 40. Det är också svårt att hamna på efterkälken och jaga hela tiden. Samtidigt ska Pelicans ha en eloge för en hård vilja.


– Det är bara att inse att det kommer matcher då allting inte stämmer på isen. Jag kunde ha gjort en bättre match. Mer kloka beslut behövs i egen zon. Som tur kommer en ny match mot Pelicans snabbt. Då ska vi spela bättrem, säger Karlsson.