Foto: Lehtikuva/AFP/Rogerio Barbosa

Loppet är kört för Armstrong

Cykellegenden Lance Armstrong kan snart inte längre titulera sig sjufaldig Tour de France-segrare. USADA:s bevismaterial mot honom är komprometterande.

Tusen sidor bevismaterial, inklusive labbprover, kvitton över finansiella transaktioner, vetenskapliga mätningar och mejl som visar att Lance Armstrongs proffsstall US Postal innehaft, distribuerat och använt förbjudna, prestationsförhöjande dopningspreparat. Men det tyngsta av allt: vittnesmål under ed av 26 personer, inklusive elva före detta stallkamrater i US Postal som bevisar att Armstrong var spindeln i ett av historiens största dopningsnät.

Ett av den amerikanska antidopningskommittén Usadad nyckelvittnen: George Hincapie. Armstrongs trogna hjälpryttare, som aldrig åkt dit – men som nu erkänner att han använt dopning tidigare under sin karriär.
– Tidigt i min professionella karriär blev det klart för mig, med tanke på hur utbredd användningen av prestationsförhöjande läkemedel var bland toppcyklister, att det inte är möjligt att tävla på den högsta nivån utan dem, säger Hincapie som hävdar att han sedan 2006 tävlat ren.

– Tack och lov är användning av prestationshöjande preparat inte längre inpräntat i vår sports kultur och yngre cyklister står inte längre inför samma val som vi hade.


De andra före detta US Postal-cyklisterna som vittnar mot Armstrong är Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters och David Zabriskie. Av dem har Landis och Hamilton åkt dit för dopning och talat ut i offentligheten. Armstrong valde i går att inte kommentera uppgifterna, men har tidigare anklagat dopningsfällda Landis och Hamilton för bittert förtal.


Usada har tidigare strukit alla Armstrongs resultat från 1998 framåt och avstängt honom för livstid, men den internationella cykelunionen UCI har krävt att få se bevismaterialet. I går överlämnade Usada rubbet till UCI.
– Bevismaterialet visar bortom allt tvivel att proffscyklingstallet US Postal Service hade det mest sofistikerade, professionella och framgångsrika dopningsprogrammet cykelsporten någonsin har sett, skriver Usada-chefen Travis Trygart i ett pressmeddelande.