Amerikansk panna bäddar för guldfest

Guldet höll på att glida PK-35 ur händerna. Då smög mittbacken Casey Berrier upp i offensivt straffområde och nickade in ett mål som innebär att ligatiteln lär stanna i Vanda. 2–0


Den 3 augusti kom Casey Berrier till PK-35 Vantaa från Seattle i den amerikanska WPSL-serien. På lördag kan hon åka hem från Uleåborg som finländsk mästare.
En 2–0-seger mot HJK betyder att PK-35 har guldavgörandet i egna händer inför bortamatchen mot ONS i den sista omgången.

Men länge var det Åland United som hade guldbordet dukat inför helgens avslutning. PK-35 var tvingat att ta tre poäng i restmötet i Myrbacka för att hålla serieledningen och ett motiverat HJK hade bestämt sig för att sänka sin rival och ge Åland United en hjälpande hand
Det blev ett klassiskt 90 minuter långt höstdrama. Kallt, blött, tätt och ovisst. I 75 minuter höll Klubi tätt och desperationen på PK-35:s bänk växte rent synligt för varje missad chans. Men ute på plan malde PK-spelarna tålmodigt på.

– Det var något vi pratade om i paus, att inte få panik. Vi hade kontroll på spelet och visste att målet skulle komma, förr eller senare. Visst kollade jag på klockan med jämna mellanrum, men panik fick jag aldrig, förklarar Berrier.

Och med en kvart kvar fick Vandalaget utdelning. En frispark från vänster nickades in av St Louis gåva till Vandafotbollen, ett mål som kan bli guld värt.
– Det var en bra boll av Sanna (Saarinen). Det var redan andra gången i höst vi hittat varandra på en fast situation. Hon skickade in bollen, mitt huvud fanns där det skulle. Jag var markerad men jag lurade bort motståndaren, förklarar 24-åringen.

Bara ett par minuter efter ettan ökade Berriers amerikanska kompis Megan Chapin till 2-0 och årets bronslag HJK var sänkt. PK-35 ångar på mot tredje raka guldet, och vinnarkulturen som snabbt växt fram i föreningen är något som också nyförvärv direkt märker av.
– Absolut. Att förlora matcher är liksom inget alternativ. Det märks på inställningen, segrar är det enda som gäller, förklarar Berrier.

Nu är du bara en match från FM-guld efter att ha kommit till laget för ett par månader sedan. Känns det på samma sätt som om du skulle ha varit med hela långa säsongen.
– Jo, det gör faktiskt det. Mina tre första matcher med laget var i gruppspelet i Champions League och jag blev snabbt en del av truppen. Det känns som att jag varit här mycket längre än så.
ONS i Uleåborg på lördag, vad tror du om den matchen.

– Jag har bara hört att det är kallt där! Men det är definitivt ingen uppgift vi tar lätt på. Jag har märkt att ingen vill att vi ska vinna. Alla lag gör allt för att slå oss och det gäller säkert dem också.

 

PK-35 Vantaa–HJK 2–0 (0–0)
+ PK-35:s mittback Casey Berrier var bäst på plan. Resolut, säker och omöjlig att passera bakåt, svårmarkerad på fasta situationer och målskytt framåt.

? Hur skulle guldstriden se ut utan PK-35:s sena nyförvärv? Berrier och Megan Chapin kom till Vandalaget i augusti, mot HJK var det USA-duon som gjorde hemmalagets mål.

! Åland United har gjort 105 mål medan PK-35 nu är uppe i bara 63. Dessutom har ålänningarna släppt in klart färre. Men målskillnaden spelar absolut ingen roll om PK gör sitt mot ONS i Uleåborg på lördag. Samtidigt spelar tvåan Åland hemma mot Ilves.