Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Frederick Florin

Fansen bar Loeb till den nionde titeln

Sebastian Loeb har varit med om det mesta inom sporten minst två gånger och fick i går säkra en VM-titel på fransk mark för andra gången.

Hemmapubliken bar fram honom till seger i hemmarallyt och Loeb säkrade därmed sin nionde VM-titel.

– Jag har drömt om det här sedan jag för två år sedan var med om samma sak, sade Loeb efter att ha tagit steget upp biltaket för att ta emot publikens hyllningar i sin barndoms hemstad, Haguenau.

Den här gången blev segerfesten också något av ett avsked, eftersom 38-åringen Loeb bara kommer att köra en del av VM-serien nästa år.

– Det känns som om fansen burit fram mig de senaste fyra dagarna, sade Loeb efter att ha tagit sin 75:e seger i VM-serien.

Ingen annan har varit i närheten av att ta så många segrar och det lär bli några till ännu i år, eftersom två lopp återstår.

Bra för VM?

Många experter anser att Loebs sorti gör VM-serien intressantare.

– Serien har haft samma mästare i tio år, så nog höjs profilen av att det kommer in nya stall och mästaren byts ut. Jag tror att alla nuvarande förare är verkligt hungriga, säger Fordföraren Jari-Matti Latvala som slutade tvåa i Frankrike.

Loebs stallkamrat Mikko Hirvonen fortsätter köra Citroen nästa år och blir då en av favoriterna till VM-titeln.

– Det blir ju nog större intresse då vi får en ny mästare. Alla förare kommer att ge allt nästa säsong, säger Hirvonen.

Loeb räknar inte med att köra mer än fem rallyn nästa säsong. Inga andra arrangörer än Monte Carlo kan för tillfället vara säkra på att ha med honom i startfältet.

Typisk insats

Uppvisningen i Frankrike i år var typisk för Loeb. Latvala var ensam om att tidvis kunna hålla samma fart, men var inte alls lika jämn som fransmannen.

– Då allt klaffar för Loeb är han nästan oslagbar. Han håller sig lugn, koncentrerar sig bra, lägger märke till ändrade yttre förhållanden och är alltid snabb, speciellt på asfalt, säger Latvala.

Miikka Anttila som är Latvalas kartläsare håller med och lägger till att Loeb alltid hittar gränsen för hur hög fart han kan hålla utan att tappa fäste.

– Men till de nordiska förarnas förtjänst kan man nog konstatera att han inte är jättebra på is eller snö, säger Anttila.

Både Latvala och Hirvonen siktar på att vinna säsongens två sista tävlingar.

– Nu var jag närmare Loeb än på asfalten i Tyskland. Den första asfaltsegern kunde komma i Katalonien, säger Latvala.

Innan VM-säsongen avslutas där blir det en tävling på Sardinien.