Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Frederick Florin

Dramatisk krasch i franska VM-rallyt

Tätstriden blev inte dramatisk överhuvudtaget, men längre bak i fältet bjöd lördagens etapp i franska rallyt på mindre önskat drama. Både norrmannen Petter Solberg och qatariern Nasser al-Attiyah kraschade i närheten av publikmassor.

al-Attiyahs avkörning på dagens andra specialsträcka ledde till skadade åskådare.

– Av de skadade åskådarna har den ena ett benbrott i armen och den andra i benet. De togs till sjukhus i ambulans, säger rallyts talesman Francoise Despierre.

Dagens fjärde specialsträcka ställdes in för att undvika en likadan incident till. Arrangörerna ansåg att folkmassorna var för tätt packade kring banan.

– Det var rätt beslut. Det var verkligen för mycket folk där, säger Mikko Hirvonen.

Solbergs avkörning såg också dramatisk ut, men trots gott om publik i närheten var det ingen som skadades. Norrmannen körde av vägen in i en vinodling, men höll gasen i bottnen för att kunna komma upp på vägen igen. Så gick det, men farten var så hög att han bara korsade banan och hamnade långt inne i ett annat odlingsområde. Först då han träffade en elstolpe – som föll rakt på en annan elledning så det slog gnistor om den – stannade bilen.

– Det var ren tur att stolpen inte träffade bilen. Vi talar om enorma spänningsnivåer i en sån stolpe och det kunde ha gått verkligt dåligt. Det gnistrade över hela vinodlingen. Att tv-bolagen fick spektakulära bilder var det enda positiva, säger Solberg, som avbröt rallyt. 

Franska VM-rallyt lär inte bjuda på någon större spänning under de avslutande sex sträckorna på söndag. En miss av Fordföraren Jari-Matti Latvala på lördag morgon ledde till att det mesta av spänningen försvann, då Sebastien Loeb drog upp en ledning på mer än en halv minut.

Loeb kunde därefter kontrollera tävlingen utan att köra på maxfart. Genom att vinna rallyt säkrar han sin nionde VM-titel i karriären.