Domarfars: Två bollar gav en HJK-poäng

Så länge matchen spelades med en boll såg HJK ut att åka på ett svidande nederlag i guldstriden. Men med två bollar gick det bättre. Årets domarmiss ledde till att Klubi till slut fick med sig en poäng från Valkeakoski.

Haka–HJK 2–2 (2–0)

 

Seriejumbon Haka hade spelat ut HJK efter noter och ledde fullt rättvist med 2–0 efter en knapp timmes spel. Då vände matchbilden totalt, på grund av ligasäsongens mest omdiskuterade domartavla.


HJK tog två inkast samtidigt på vänsterkanten, ett i närheten av mittlinjen, det andra betydligt högre upp i banan. Följaktligen fanns två bollar ute på plan. Erfan Zeneli tog hand om en av dem och spelade fram Juho Mäkelä som mitt i kaoset satte in reduceringen.


Hakaspelarna med kaptenen Shane Robinson i spetsen var av förståeliga skäl vansinnigt upprörda efter situationen, och också efter slutsignalen en halv timme senare kokade irländaren och bjöd på en utläggning full av ett bekant engelskt ord som börjar på f.


– Helt otroligt! Ena halvan av vårt lag tittade på en av bollarna och andra halvan av laget följde den andra bollen. Och så godkänns det jävla målet. Det ändrade hela läget totalt. Vi hade lagt upp vår taktik inför andra halvlek, och den tvingades vi nu ändra, sade Robinson upprört.


Domarmissen satte Haka i gungning, och ett par minuter senare kvitterade Valtteri Moren till 2–2 vilket också blev slutresultat.


Hakatränaren Juha Malinen ville på presskonferensen efter matchen givetvis helst prata om reduceringen.


– Kan man få böter? Vet inte vilka reglerna är när jag kommer från de nedre divisionerna, inledde Malinen som ryckt in från AC Oulu för att hålla Valkeakoski på ligakartan.


– Jag har aldrig sett något liknande! Jag följde spelet och såg att tre av våra spelare pressade bra och så märker jag helt plötsligt att HJK jublar för att de satt in en annan boll i mål. Sånt här kan inte hända! Det måste finnas någon instans som tar hand om sånt här, dundrade Malinen.


– Jag såg bara bollen som så småningom spelades fram till mig. Jag visste inte ens varför Haka protesterade. Jag såg aldrig den andra bollen, tydligen kan sånt här hända, sade HJK-målskytten Juho Mäkelä desto lugnare.


Till slut dök också incidentens huvudperson upp och mötte presskåren. Huvuddomaren Mikko Lehtola förklarade sakligt och rakryggat hur han såg situationen.


– Bollen som sattes i mål hade kastats från rätt ställe. Avståndet mellan de två bollarna var så stort att jag bedömde att den andra bollen inte störde spelet. Jag diskuterade saken med den assisterande domaren som bedömde situationen på samma satt som jag, sade Lehtola.


En tolkning som inte skrevs under av HJK:s tränare Antti Muurinen.


– Om det finns två bollar på plan ska spelet brytas. Det här var uppenbarligen frågan om en miss, konstaterade Muurinen.


Det var inte långt ifrån att HJK hade vänt helt och hållet på steken. I slutskedet fick HJK en straff, men Akseli Pelvas sköt straffsparken i ribban, och någon form av poetisk rättvisa skipades.


Två bollar och en bortapoäng betyder hur som helst att HJK håller serieledningen, men två tappade Helsingforspoäng innebär samtidigt att Inter kan gå upp i tabelltopp om Åbolaget hemma vinner sin restmatch över KuPS på onsdag.


För Haka var den förlorade segern oerhört tung i en situation där varje poäng är livsviktig i kampen för nytt kontrakt.


– Säkert får vi nån extra poäng från Bollförbundet efter det här, konstaterar Hakatränaren Juha Malinen med dräpande sarkasm.