Foto: LEHTIKUVA/Markku Ulander

Pokal plåster på PK-35:s sår

PK-35:s brakförlust förra onsdagen är bortglömd. Cupsegern ger PK-35 en ny orsak att fira. PK-35 vann cupfinalen över Pallokissat med 2-1.

Det var ett lättat Vandalag som såg sin kapten Pirjo Leppikangas lyfta upp pokalen efter att de tagit hem sin andra seger i cupfinalen mot Pallokissat från Kuopio.

– Det är klart att det känns bra, vi fick verkligen kämpa för den här segern, säger Sanna Saarinen med guldmedaljen kring halsen.

Trots att PK-35 leder den inhemska ligan och axlade favoritskapet var det ingen enkel seger. Sjukstugan har haft ovanligt många besök under den gångna säsongen och flera nya spelare har kommit in under de senaste månaderna.

– Det här är otroligt tufft! Det är inte många lag som skulle klar av att göra det här med sex eller sju skadade spelare. Jag är otroligt stolt över det här laget, säger tränaren Pauliina Miettinen som själv fanns med i gårdagens spelartrupp som reservmålvakt.

Efter en tempofattig inledning satte nyförvärvet Elizabeth Bogus fart på benen. Hon plockade ner ett inlägg, spurtade förbi Pallokissats backlinje innan hon fintande bort Victoria Alonzo och prickade in bollen i det vänstra hörnet.

Finalens andra mål var inte lika planerat.
– Det började som en passning men jag såg att den gick bakom Megan Chapins rygg. Tydligen skymde de målvaktens sikte tillräckligt mycket, säger Saarinen om målet som till slut avgjorde cupsegern till PK-35:s fördel i matchen 57:e minut.

Utöver dessa lägen satte målchanserna hårt åt för båda lagen. Efter att ha drygat ut sin ledning till 2–0 satsade Vandalaget på ett bekant kort, ett säkert försvar.

Pallokissats pigga försök på kontringar gav utdelning halvvägs in i den andra halvleken då Ella Vanhanen satte in bollen bakom Rachael Ayegba.

– Jag trodde att målet skulle ha gett oss lite mera självförtroende och att vi skulle kunna sätta mera press på dem. Ett silver värmer inte, säger Pallokissats tränare Pertti Nissinen.

Närmare än det kom ändå aldrig gästerna. PK-35:s försvar lyckades mota alla försök.

I och med segern fick Vandalaget också lyfta upp en check på 10 000 euro. Då lagets hela budget är 10 000 euro är summan ett välkommet tillskott, speciellt efter sommarens värvningar.

– Det är bra att Bollförbundet höjt prissumman. Jag vet inte exakt vart pengarna kommer att gå men de har säkert redan budgeterats. Men spelarna kommer nog att få en del, säger Miettinen.

På onsdag spelar PK-35 den andra delen av dubbelmötet mot franska Olympique Lyonnais. Trots att laget förlorade med 0–7 i det första mötet väntar spelarna på nästa möte med de regerande Champions League-mästarna.

– Jag har aldrig sett något liknande. Vi fick storstryk men ändå är spelarna ivriga på att få spela mot dem igen, säger Miettinen.