Foto: Tor Wennström

Nya vinnarskallar ger VM-dröm fyr

Sommaren 2010 var Johanna Hilli yngst i landslaget. I år ska hon ge passningarna som ska ge landslaget en VM-biljett.

Se och lär. Det var grundtanken då Johanna Hilli började i damlandslaget för två år. Sedan dess har hon fått uppleva och ta del av den radikala föryngringsprocess som landslagstruppen ligger mitt i.

– Laget har förändrats väldigt mycket sen jag kom med. Därför känns det bra att jag har varit med en tid, säger 18-åriga Hilli.

Det är ett lag som byggs upp för att föda framgångar senare, men det är också ett lag som kommer att prövas senare i år. Finland inleder sin del av VM-kvalet med en kvalturnering i Slovakien i slutet av november. Där ska laget vinna gruppen om laget vill hålla drömmarna om VM i Serbien 2013 levande. Slovakien, Schweiz och Grekland står för motståndet.

Hilli är en av de fyra 1994 födda spelarna som kämpar om en plats i VM. Trots sin unga ålder har hon och de andra 94:orna en klar fördel i jämförelse med sina föregångare. På grund av att de fått chansen att spela internationella matcher som juniorer har samlat värdefull erfarenhet.

– De har en grym vilja och de har erfarenhet av att spela landskamper från en yngre ålder, säger landslagets tränare Birgitta Lindholm.

Kunskaperna de tagit med sig hem från den internationella arenan kan redan komma till användning i VM-kvalet.

– Det kommer att bli ett intressant kval. Schweiz har jag spelt mot flera gånger. De är ungefär på samma nivå som vi. Grekland vet jag inget om, säger 9-meterspelaren Johanna Hilli.

För att svetsa ihop truppen spelar laget mot Färöarna två gånger i helgen. I gårdagens match visade truppen att spelet utvecklats sedan den senaste landskampen för en månad sedan. Tempot var snabbare även om träffsäkerheten lämnade en del att önska.

– Stundvis helt okej spel. Ganska många stolpskott. Vi börjar hitta varandra. Det börjar kännas säkert bakåt, analyserar landslagets tränare Birgitta Lindholm.

För att råda bot på det svaga målskyttet hoppas man nu på att höja medelåldern på planen. En av Finlands säkraste målskyttar, knäskadade Alexandra Roos, kunde vara kasta frikast i gårdagens match. 23-åringen, som till vardags spelar i Sverige, tvingades operera sitt knä under våren och planerar att delta i det stundande VM-kvalet.

– Jag har två månader kvar innan jag borde vara spelklar, så det kan bli ganska tajt. För tillfället får jag inte ha någon kroppskontakt, säger Roos.

Själv hoppas Johanna Hilli också på att få chansen att spela i Elitserien. Om några veckor åker hon till Sverige för att träna med Spårvägens HF som hon tränat med tidigare i sommar.

– Tränaren sade att de kan tänka sig att jag skulle spela i laget inom ett till två år, säger Hilli som ändå bestämt sig för att ta studenten i vår innan hon åker.



Finland–Färöarna
27–25 (13–14)
+ Den blåvita truppen var betydligt säkrare än för en månad sedan. Annette Tallqvists spelsinne hjälpte klart till.
? Hur klarar sig Finland utan Alexandra Roos? En av de givna nyckelspelarna i VM-kvalet, men sköt bara två frilägen i gårdagens match.
! Annika Näräkkä var bäst med fem mål. Finland lär definitivt behöva flera skyttar som klarar av att sätta in avsluten.