Kari-Pekka Kyrö. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kari-Pekka Kyrö talade ut i dopningspanel

Kari-Pekka Kyrö var lika sfinxartat stel när han på torsdagskvällen tog scenen i rockklubben Tavastia i Helsingfors i besittning som när han i efterdyningarna av dopningsskandalen i Lahtis 2001 valdes till Finlands sexigaste man.

Längdskidåkningens före detta landslagstränare inledde sin del i dopningspanelen genom att utan att röra en min medge att "det är svårt att var på de godas sida", när han under dopningsdiskussionen har kanslichef Lauri Tarasti, riksdagsledamot Tuija Brax, dopningsforskare Sandro Donati och kulturminister Paavo Arhinmäki bredvid sig.

I ett skede bad Brax Kyrö om ytterligare uppgifter genom att säga "när nu du Kari-Pekka är här och säkert vet". Och visst visste Kyrö, han talade om sina misstankar om norsk dopning i det förflutna.

Kyrös första gliring kom när han ombads kommentera läkaren Tapio Videmans bedömning att dopningstestning är bara pr-verksamhet för idrotten.

– Min lärare Tapio Videman talar sanning. Om bara hans sanning även skulle omfatta 1990-talets blodvärden, Vegard Ulvang och Björn Dählie, sade Kyrö, som hänvisade till 1990-talets norska skidstjärnor.

Laglig epo

Kyrö sade också att han inte litar på Världsantidopningsbyrån Wada. Kyrö tycker samarbetet mellan Wada och grenförbunden samt Internationella olympiska kommittén är suspekt.

– Det internationella grenförbundet beslutar vem som testas, vem som jagas och vilka idrottare är på listan över misstänkta. Internationella skidförbundet FIS crosscountry är helt i norrmännens våld. Det väcker inte tillräckligt förtroende och ska heller inte göra det.

Kyrö nämnde också ett konkret exempel på sina misstankar om jäv.

– När Olga Danilova och Larisa Lazutina åkte fast för ett epoderivat 2002 med tester som fixats fram i expressfart, anmälde sig Jim Stray-Gundersen som ansvarig för att de åkte dit. Jag hade lärt känna honom på 1990-talet som det norska skidlandslagets rådgivare och fysiolog. Han var en vän till skidåkaren Bente Skaris familj, sade Kyrö.

Sandro Donati berättade hur professor Francesco Conconi på 1990-talet skaffade stora mängder epo för att utveckla dopningstester. Men hormonet gick till idrottarna istället för till testutvecklarna. Det här fick Kyrö att öppna munnen:

– Man borde utreda hur många epostudier norska antidopningskommittén gjort. Är inte det det bästa sättet att skaffa laglig epo