Foto: Cata Portin

Atlas skyndar långsamt

Säsongstarten för Atlas slutade i förlust mot Cocks med 30–34 (17–19) efter darrigt försvarsspel. Men Nikko Kinos ser ingen orsak att deppa. Spelet är på kommande och det finns gott om tid att hitta formen.

– Det är aldrig kul med en förlust men den här känns inte så illa som vissa andra, sammanfattar Nikko Kinos Atlas första ligamatch för säsongen.

Det finns en viss poäng i det Kinos säger. Cocks ser ut att kunna bli riktigt bra den här säsongen bara laget lyckas spela ihop sig medan Atlas tappade ligans kanske bästa spelare Kristo Järve inför säsongen.

– Det är klart att det märks då en så duktig spelare försvinner. Men samtidigt ska man minnas att han bara spelade i slutspelet för oss. Vi spelade bra i grundserien utan honom, säger Kinos.

På onsdagen visade Järve än en gång varför han år efter år dominerar i ligan. Efter en något seg första halvlek steg han fram och tog ett stort ansvar i den andra och stod för matchavgörande insatser i både anfall och försvar.

– Vi gav dem en hel del enkla mål. Dt var inte bara en eller två gånger vi stod nere på sex meter och lät dem ostört skjuta i mål. I försvaret har vi mycket att jobba på, säger Kinos.

– Men anfallsspelet kan vi vara nöjda med. Det var många som lyckades framåt. Och vår inställning var den rätta.

Atlas drabbades av en förkylningsvåg för några veckor sedan och två veckor av uppladdningen inför serien gick därför inte helt enligt planerna då spelare saknades på träningarna.

– Den sista veckan var bra då alla var med, säger han.

Då hela åtta av nio lag tar sig till slutspel den här säsongen har Kinos och Atlas tid på sig att få spelet att fungera. Därför testar laget olika formationer både i anfall och försvar i början av serien.

– Det är ju först på våren då de viktiga matcherna avgörs som spelet måste fungera, förklarar Kinos.

Förutom Järve fanns det en annan spelare över de övriga i Cocks. Teemu Tamminen missade delar av förra säsongen på grund av skada men ser nu ut att vara i skick igen.

– Det känns bra att få vara frisk och spela igen. Jag skippade fotbollen den här sommaren och satsade allt på rehabiliteringen, säger Tamminen.

I normala fall brukar han hittas ute på vänsterkanten men mot Cocks hade han en friare roll som spelmotor i mitten. Gång på gång snurrade han upp Atlasförsvaret och spelade antingen in bollen till linjen, gav smarta passningar åt sidorna eller gick själv på avslut. Och slutresultatet var det samma oberoende av vilket alternativ han valde – mål.

– Kristian Jansson är borta någon vecka till, därför spelade jag i mitten och det gick riktigt bra, säger han.

– Jag har lugnat ner mig en hel del och har inte så bråttom på planen längre. Jag försöker först spela fram andra och först som andra alternativ gå på avslut själv. Jag tycker nog jag vuxit en hel del mentalt sedan tidigare.

Med Järve tillbaka i laget, Tamminen tillbaka i storform och en handfull utländska förstärkningar blir Cocks nog ett svårslaget lag den här säsongen.