SaiPa körde över HIFK

SaiPa förödmjukade HIFK i rödtröjornas hemmahall på Nordenskiöldsgatan, men förstärkningar kan vara på väg. – Jag är redo att spela, säger Oilersproffset Lennart Petrell.

 

Budgetlaget från Villmanstrand, SaiPa, har traditionellt varit en svår motståndare för HIFK och gårdagen utgjorde inget undantag. Redan de första minuterna visade hurdan matchbilden kommer att bli, när sputnikarna forecheckade aggressivt och höll pucken i hemmalagets offensiva zon.


– Vi är hela tiden tre mot fem i mittzonen, vi tappar puckar och låter dem anfalla mot ett oorganiserat försvar. Vi spelar dem i händerna, säger backklippan Toni Söderholm.


– Vi har haft stora svårigheter mot SaiPa i minst ett år. De har alltid spelat bra på vår lilla rink.


2-6. Smaka på det. Bland annat slank Roberts Jekimovs två gånger i rad ensam igenom, medan Ville Koho kunde punktera matchen genom en kontring i numerärt underläge i den tredje perioden. En förnedring av rang.


Eero Somervuori gjorde HIFK:s utjämningsmål i den första perioden och hörde till de bättre i hemmalaget. Hans första strut för den här hösten, efter att ha nätat 23 gånger på 59 matcher förra säsongen.

 

– Inget skäl att börja blåsa serpentiner när vi förlorar, säger Somervuori.


– Vi kom bara inte ut ur egen zon.


Bottentippade SaiPa som har en av ligans minsta budgetar har vunnit samtliga tre matcher hittills och toppar nu ligatabellen. År ut och år in tycks SaiPa trotsa förhandsspekulationerna och överprestera.


– Vi hade ett bra träningsläger och alla jobbade hårt, säger Kanadaitalienaren Stefano Giliati som gjorde sitt första ligamål.


Varför är ni en så svår motståndare för HIFK?


– I kväll hade vi ingenting att förlora och alla gick ut för att jobba hårt. Vi ville vinna mer än de.


Efter att ha knäckt lokalrivalen Jokerit i sin första match för säsongen har HIFK förlorat två raka efter bleka insatser. En orsak kan förstås vara att nya chefstränaren Pasi Sormunen varit avstängd.


– Svårt att säga, det är ju bara fyra fem timmar kring matchtillfället som han inte är med, säger Söderholm.


– Det är ändå inte han som hoppar in på isen och spelar.


En välkommen förstärkning kan dock vara på väg. Oilersproffset Lennart Petrell har tränat med HIFK och är i princip klar för spel under NHL-lockouten, så fort som parterna kommit överens om försäkringen.


– Jag är redo att spela bara vi får försäkringen ordnad, säger Nordenskiöldsgatans publikfavorit som såg gårdagens match med sin tvååriga dotter Ella – dottern iklädd en Oilersskjorta med Petrells namn och nummer 37.


Petrell tecknade i somras ett nytt ettårigt kontrakt värt 825 000 dollar med Edmonton. Han har inte haft några större skadeproblem och är relativt ung, så försäkringspremierna blir sannolikt inte svindlande dyra.


– Han är hjärtligt välkommen. Hans styrkor behövs, säger Toni Söderholm.