HJK vaknade – guldavgörande väntar

En direkt kamp om guldet. Det kan matchen mellan HJK och Inter på söndag kallas för efter att Helsingforslaget på MYPA:s bekostnad knappat in på serieettans försprång.

Det krävdes en botteninsats mot Jaro och att ligaguldet höll på att glida HJK ur händerna för att Helsingforslaget skulle hitta en ny nivå och börja göra mål.
Mot MYPA dundrade Antti Muurinens spelare på oerhört effektivt. Den guldglans som lyst med sin frånvaro i sommar infann sig plötsligt på konstgräset i Myllykoski.


– Alla var så otroligt besvikna efter Jaromatchen att jag redan på träningarna före den här matchen såg att revanschlusten fanns där, är tränaren Muurinens förklaring till förvandlingen i HJK.


Att de regerande mästarna kammade hem full pott mot MYPA genom 4–1 innebär att insatserna är höga på hemmaplan på söndag. Matchen mot Inter kan bli direkt avgörande för guldstriden.


– En stor match, säger Muurinen.


Samma benämning använder också Joel Pohjanpalo, en stor match.


Pohjanpalo stod själv för en stor match mot MYPA. Den nyblivna 18-åringen gjorde två mål och var på ypperligt spelhumör – ett humör som lyst med sin frånvaro efter rivstarten i våras.


– Min matchrytm har inte stämt. Europamatcher bidrog till det men jag har också haft en del skador. I dag kunde jag spela utan att det gjorde ont i fötterna, säger Pohjanpalo, synbart nöjd över sin och HJK:s insats mot Myllykoskilaget.


Medan HJK direkt från start såg ut som det segerhungrigare laget, bjöd rapporterna från Åboderbyt på ombytliga resultat. Att Inter av TPS snuvades på full pott kan bli guld värt för HJK, som nu knappade in på serieledaren.


När Pohjanpalo informeras om resultatet blir det pricken över i:et på en redan lyckad fotbollskväll.


– Då var den här dagen ju en fullträff. Det är en stor match som väntar på söndag.


Men tillbaka till gårdagens match. Muurinen är nöjd över insatsen som helhet, men vill särskilt lyfta fram mittfältet. Där slet framför allt Mika Väyrynen, och Demba Savage gjorde 2–0 med sekunder kvar av första halvlek.


– Dembas mål ledde till att MYPA måste öppna upp, vilket i sin tur gjorde det lättare för oss att komma till skott, analyserar Pohjanpalo, som jagade ett hattrick in i det sista.


– Ett par passningar kunde ha nått mig snabbare, då hade det kanske lyckats.


Med tanke på matchen som väntar på hemmaplan på söndag kan det kanske vara klokt att spara en del av målkrutet. Och inte minst Pohjanpalo själv har goda erfarenheter av att möta Åbolaget.


– Menar du målet under stopptid hemma i våras? Jo, det lovar ju gott.


Trots att HJK:s guldtåg hostat betänkligt under de senaste omgångarna andas hela laget den sortens självförtroende som guldkandidat nummer två hoppas få slippa känna på i nästa omgång.


– Nu fixar vi seger på söndagen och fortsätter sedan på samma sätt och tar guld, slår Pohjanpalo fast.