Kimmo Timonen. Foto: EPA/Robert Ghement

NHL-stjärnor på väg till FM-ligan

Kimmo Timonen och Jussi Jokinen är några av NHL-stjärnorna som kan komma att förgylla FM-ligans vardag i höst. – Men vi kan inte bara plocka in killar, säger HIFK:s sportchef Tom Nybondas.

Efter att NHL:s kollektförhandlingar kört fast utlyste ligaledningen tidigt imorse en lockout tills parterna kommit överens. Nu tittar sig NHL-spelarna omkring efter någonstans att lira hockey.

– En av våra ägare (läs: Kimmo Timonen) frågade preliminärt om det finns chans att spela hos oss, säger KalPas sportchef Kimmo Kapanen till Hbl.

– Men vi måste se hur mycket han brinner för att spela hos oss och om det är ekonomiskt förnuftigt. Det får styrelsen ta ställning till.  

Förutom Timonen är hans lagkamrat i Philadelphia, Scott Hartnell, delägare i Kuopiolaget. KalPa är också intresserat av Teemu Hartikainen, som tillbringade förra säsongen delvis i Edmonton och delvis i Oklahoma City, samt Rasmus Rissanen, som lirade i Carolinas farmlag Charlotte. Men de har tvåvägskontrakt och kan bli skickade till AHL under lockouten av sina NHL-klubbar.

– Hartikainen skulle vara en intressant spelare. En bra tvåvägsspelare som skulle ha lätt att komma in i laget eftersom han har spelat här förut.

Kärpät skryter på sin webbsajt att klubben är ute efter Jussi Jokinen, Joni Pitkänen och Pekka Rinne. Men Pitkänen och Rinne har uteslutit spel i FM-ligan.

– Jussi Jokinen är ett frågetecken. Han funderar ännu, säger sportchefen Harri Aho.

HIFK följer läget, meddelar sportchefen Tom Nybondas. Det finns flera hyfsade NHL-spelare med bakgrund i HIFK, som just nu har ett lite besvärligt läge med bland annat tilltänkta förstacentern Joel Perreault långtidsskadad.

– Vi har diskuterat med några spelaragenter och också några spelare, men inte sedan lockouten blev officiell, säger Nybondas till Hbl.

– Men det går inte bara att plocka in killar. Vi måste göra en helhetsbedömning, se vad som behövs i gänget och vad som är ekonomiskt lönsamt.

Spelarlönerna utgör inte det största hindret, för NHL-miljonärerna täcks knappast begära stora belopp av sina fostrarklubbar. Däremot kan försäkringssummorna bli astronomiska. Enligt New York Times kostar försäkringen ungefär 35 000 dollar per miljon dollar i årslön.

– Det handlar om flera tiotusen euro i månaden, säger Nybondas.

Mikko Koivu, Saku Koivu, Sami Salo och Lauri Korpikoski har tränat med TPS i sommar och har diskuterat om eventuellt spel i sin fostrarklubb under en lockout. Miikka Kiprusoff har däremot inte tränat med TPS i år.

– Vi tar gärna emot dem, men bollen är hos dem, säger sportchefen Ari Vuori.

Ett annat hinder för NHL-invasionen är beskattningen. NHL-spelare som är bosatta och deklarerar inkomster i Nordamerika kan bara vistas ett visst antal dygn per år i Finland utan att tvingas betala skatt här. Andra europeiska hockeyligor har också förberett sig för NHL-invasionen. Elitserieklubbarna beslöt att inte ta in NHL-spelare på kontrakt som inte täcker hela säsongen, men tvingas sannolikt återta det då Konkurrensverket granskar beslutet. Allsvenskan ser däremot fram emot svenska NHL-spelares gästturné.

– Vi har talat med Nashvilles Patrik Hörnqvist, Detroits Nicklas Kronwall och San Joses Douglas Murray, säger Djurgårdens sportchef Charles Berglund till Hbl.

– Bland annat Gabriel Landeskog har ju också bakgrund hos oss, men vi kan inte ta hur många som helst. De blir ju ganska billiga i drift, men försäkringarna kostar.

Många har ställt sig kritiska till att NHL-spelare kommer in för en obestämd tid, blandar om i styrkeförhållandena och kanske berövar någon ung begåvnings speltid. Berglund erbjuder ett annorlunda perspektiv.

– Vi har många unga spelare och att få hit fullblodsproffs som kan vara föredömen är en bra skola för dem. De kan se hur proffsen jobbar och förbereder sig.  

KHL beslöt att ryska KHL-klubbar endast får ta tre NHL-spelare, som inte räknas mot lönetaket. En av dem får vara utlänning, men måste uppfylla vissa kriterier – exempelvis ha spelat minst 150 NHL-seriematcher. Förra säsongens bästa forward i NHL, Jevgeni Malkin, och veteranbacken Sergej Gontjar har skrivit på för Metallurg Magnitogorsk. Enligt Sport-Express har Detroits Pavel Datsjuk skrivit på för Ak Bars Kazan, medan Ilja Kovaltjuk sägs vara klar för SKA S:t Petersburg. Tjeckstjärnan Jaromir Jagr har skrivit på för sin fostrarklubb HC Kladno i Extraliga.