Foto: Lehtikuva/Seppo Samuli

Vasaras slägga knockade JJK

Efter endast en poäng på fyra matcher gjorde ett piggt Honka köttfärs av JJK och passerade Jyväskylälaget i ligatabellen.

- Det var säkert vår bästa match den här säsongen. Vi pressade på bra och jag tycker inte JJK hängde med mera efter första halvleken, säger tvåmålsskytten Jussi Vasara.

Tvåmålsledningen som värdarna Honka kunde luta tillbaka på när en trekvart var spelad visade sig räcka mer än väl för tre poäng. I den andra halvleken visade Esbolaget med all önskvärd tydlighet att anfall är bästa försvar.

I den sjuttioandra spelminuten var bollen i Jyväskylämålet igen. Honkas storväxta mittback Lum Rexhepi, som fumlade farligt med bollen tidigare i matchen kunde utnyttja sin kroppslängd i en fin nick på en frispark från trettio meter.

- Våra mål kom i passliga skeden av matchen, säger Honkatränaren Mika Lehkosuo och påpekar att laget kunnat träna mycket och vila tillräckligt under landslagspausen.

Den anspråkslösa Esbopubliken på drygt 700 ögonpar njöt av offensiv fotboll. Med dylikt underhållande spel kan Honka eventuellt locka till sig nya åskådare. Det vet Lehkosuo mer än väl.

- Vi måste helt enkelt spela bra och fler 3-0-matcher som den här, menar Lehkosuo.

Öppningsmålet väckte Honka

Inledningsvis var det inte förrän Vasara placerade in öppningsmålet bakom delvis skymde Janne Korhonen som trycket på Honkaspelarnas axlar lättade och spelet började rulla mer avslappnat.

- Oftast försöker jag skjuta mellan målvaktens ben och jag tror bollen slank in där i dag också, kommenterar Vasara målet som gav vind i Esboseglen.

Under den mållösa inledande kvarten kontrollerade gästerna och det var Mikko Innanen på topp som vållade huvudbry åt de svartklädda mittbackarna. Mer än femton minuter av matchen fick JJK ändå inte kontrollera.

Då Vasara dessutom lyckades med målgörandet en gång till  från så gott som samma läge som han sköt det första målet höger om straffpunkten  gick den sista luften ur gästerna.  Tidigare under säsongen utbytte lagen varsin bortaseger sinsemellan.

I och med säsongens första hemmaseger i inbördes möten gick Honka om JJK med två poäng och tog ett steg närmare den eftertraktade övre tabellhalvan.

Honka-JJK  3–0 (2–0)

+ Matchens lirare lär vara självskriven. Jussis Vasaras två mål kan ha varit början på en bra avslutning på Honkas säsong.

? Var höll publiken hus? Honkas hemmafavör existerade nästan enbart på papperet.

! Honka tog det säkra före det osäkra. När bakåtpassningarna åt hemmamålvakten Tuomas Peltonen skall räknas räcker fingrarna på två händer inte till.