Foto: LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Finlands volleyherrar EM-klara

De finländska volleybollsherrarna lämnade inget åt slumpen. EM-biljetten beställdes på 67 minuter efter en klar seger.

Då Finland spelade den första delen av gruppkvalet i Grekland för en vecka sedan var det snålt med gästfriheten. Det blåvita landslaget fick ordna med hotell och biljetter, något som arrangörerna brukar stå för. Dessutom gav den sista matchen ingen utdelning då Finland förlorade med i tre raka.

På lördag var det Finlands tur att snåla. Klasskillnaden mellan lagen var precis så stor som statistiken tydde på innan matchen trots resultatet i matchen innan. Grekerna lyckades bara blocka tre gånger under hela matchen. Det finländska försvaret var huvudet längre både fysiskt och psykiskt redan i matchens inledning.

– Det var en riktigt bra match, vi visste att vi inte har råd att slappna av. Grekland fick inte en enda chans att komma med. Det här var sommarens bästa match, säger Mikko Oivanen medan han gnider bort klistret från fingrarna.

Segern och det fortsatta EM-äventyret var speciellt viktig för Oivanen. I veckan inleds den finländska säsongen men Oivanen saknar fortfarande en klubb. Också här spökar den pågående finanskrisen.

– Många klubbar har lagt av och det finns många spelare som inte har kontrakt. Det här är ett bra ställe att visa vad man kan, säger Oivanen som hoppas på en plats i den ryska ligan den kommande säsongen.

På grund av segern är poängmarginalen till Grekland och Montenegro tillräckligt stor för att Finland inte behöver kamma hem ett enda poäng i dagens match mot just Montenegro som ännu kan komma två i gruppen få en andra chans att kvala till EM.

– Montenegro har ännu chansen så för dem är dagens match väldigt viktig, säger Oivanen.

Kommer du att göra några förändringar i truppen, Daniel Castellani?
– Nej! Jag kommer inte att göra några förändringar. Jag vill avsluta den här turneringen med en seger. Jag gillar inte att man inte ställer upp med sitt bästa lag, alla lag förtjänar att bemötas med respekt, säger den argentinska tränaren Daniel Castellani.

Men det är inte säkert att den 51-åriga tränaren kommer att få njuta av de framgångarna han skördat. Castellanis kontrakt avslutas i dag då turneringen är över.

Vill du fortsätta?
– Det är inte viktigt just nu, jag vill avsluta den här turneringen först. Men det handlar inte om jag vill eller inte, det handlar om privata saker. Jag trivs väldigt bra och jag arbetar under bra förhållanden vilket är viktigt, säger Castellani.