MISSAD SEGERCHANS. Joel Pohjanpalo förde upp HJK i en 3–1-ledning mot Athletic Bilbao men efter en sen bortakvittering slutade returmötet i Europa League-kvalet 3–3. Foto: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

HJK räddade en del av sin ära

Det fanns inte så mycket att spela för men visst märktes det tydligt att HJK ville återvinna en del av den ära som för evigt stannade kvar på San Mames i Bilbao. Men med några minuter kvar kvitterade Athletic.

– Vi ville verkligen visa att vi inte var så dåliga som första matchen gav sken av. Vi spelade upp oss och behöver verkligen inte skämmas över vår insats, säger Rasmus Schüller.

Bredvid står Erfan Zeneli och använder alla svordomar han kommer på då han beskriver besvikelsen efter att HJK sumpat chansen att slå ett europeiskt storlag.

För trots att HJK hade både 2–0 och 3–1 kom baskerna igen. Igor Martinez kvitterade på en volley från närhåll med någon minut kvar att spela. Då Joel Perovuo satte 2–0 på ett finfint långskott eller senast då Joel Pohjanpalo efter spelade 70 satte 3–1 talade allt för en HJK-seger. Men en reducering av Toquero, ett andra gult kort för Akseli Pelvas och en kollektiv panik i Klubi gav Athletic de chanser laget behövde.

– Vi tröttnade lite mot slutet och Pelvas andra gula kort gjorde läget ännu svårare. Trots att vi ledde matchen nästan hela tiden var det motståndarna som hade mera boll och vi fick jaga, täcka ytor och springa i alla riktningar. Sådant tröttar ut en, säger Schüller.

1–0 var en riktig pärla. Efter eminent samspel med Zeneli satte den stundtals kritiserade Schüller bollen säkert i mål. Duktiga kollegan Perovuo fick på en drömträff kvarten in på andra halvlek och så stod det 2–0. Ett perfekt skott från 22 meter.

En spelare som fått väldigt många rubriker i år, i synnerhet med tanke på att han trots allt bara gjort sex mål i ligan, är Joel Pohjanpalo. Enligt vissa källor finns scouter från diverse klubbar på plats i så gott som varje match. Om de besökte Tölö i går kan de knappast ha varit så nöjda före paus. Men 3–1 i andra halvlek kom av Pohjanpalo som ändå har väldigt mycket att jobba på i vinter. Första beröringen är alldeles för ojämn och så löper han lite tokigt, lite för ofta. Huvudet och självförtroendet är det inget fel på och han har en fin instinkt i närheten av straffområdet. Det går att jobba vidare på.

Athletic valde att matcha ett lag utan flera av sina tongivande spelare. Pressade tränaren Marcelo Bielsa vet att ödesmatchen för hans del inte spelades i Helsingfors i går utan på söndag då Valladolid kommer på besök. Efter två raka förluster i La Liga duger bara seger. Förlust och argentinarens dagar kan vara räknade.

– Söndagens match tar vi senare. Då det gäller den här matchen är jag missnöjd över att HJK gjorde för många mål och vi för få, säger Bielsa.

HJK:s Europaäventyr är slut för i år. Den sista matchen gör att smaken i munnen inte är särskilt besk. Även om minerna av förståeliga skäl var något bistra efter 3–3. Gäller för HJK att ta med mycket av det spel man visade mot Athletic. Till slutspurten i den inhemska ligan vill säga.

– Vi har en helt livsviktig match på söndag mot TPS. Inget lag har väl ännu visat upp riktig mästarform. Så nu ska vi kavla upp ärmarna och jobba fram den. De senaste matcherna har visat att vi är på gång, säger Schüller som i den här formen kan bli ett mäktigt vapen då Klubi försöker äta upp Inters försprång.

HJK–Athletic Bilbao 3–3 (1–0)

Athletic Bilbao vidare med totalt 9–3.

+ Rasmus Schüller. En av hans bästa matcher i Klubitröjan. Bra löpningar, smarta passningar och hela tiden ett fint lugn i spelet. Mera av den varan tack!

? Rami Hakanpää kom in med 25 minuter kvar för att täppa till bakåt. Då Rambo kom in tappade HJK allt i defensiven. Tre insläppta mål på en knapp halvtimme. Ajajaj.

! Athletics yrkesstolthet. 0-2 och 1–3 låg baskerna under med men rädslan för Bielsas vrede och den baskiska pressens skoningslösa sågning fick gästerna att vakna.