UEFA-direktören Giorgio Marchetti skötte lottningen i Monte Carlo. Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Det kan man kalla getingbo

Mästarlagen från Spanien, England och Tyskland stöter på varandra redan i gruppskedet. Aldrig har det varit så enkelt att utse höstens tuffaste grupp i Champions League.

Ajax Amsterdams nyförvärv Niklas Moisander kommer att få en minst sagt svettig höst. Den finländska mittbackens klubb är färsk mästare i Holland, men ändå är det ingen som tror att laget kommer att avancera från gruppskedet i Champions League.

Ajax hamnade nämligen i ett osannolikt tufft getingbo efter lottningen i Monte Carlo. Spanska mästarlaget Real Madrid. Engelska Premier League-vinnaren Manchester City. Och tyska guldlaget Borussia Dortmund.

”Grupp D visar varför det heter Champions League. Bara mästare”, kommenterade Manchester Citys försvarare Joleon Lescott snabbt på Twitter.

Också hans mittbackskollega Vincent Kompany gav sina twitterföljare en snabb reaktion.

”Det ser inte ut som om vi skulle få några enkla matcher i år heller, men det är definitivt en bra grupp för supportrarna. Jag ser fram emot det redan!”, twittrade Citys lagkapten.

Grupplottningens stora vinnare var PSG. Den franska klubben har spenderat stora summor på att bli en kraft att räkna med i Europa, och Zlatan Ibrahimovics lag har nu alla chanser att avancera. Parisarna ställs mot Porto, Dynamo Kiev och Dinamo Zagreb.

Ett lag som har betydligt mindre chans att gå vidare är enda nordiska representanten Nordsjälland. Det danska mästarlaget ställs mot vårens Champions League-vinnare Chelsea, italienska mästarna Juventus och starka ukrainska guldlaget Sjaktar Donetsk.

Under en lottningsceremoni med gott om före detta och nuvarande storstjärnor involverade utsågs också förra säsongens bästa spelare i Europa. Både Real Madrids Cristiano Ronaldo och Barcelonas Lionel Messi hade släpat upp sig på scen, men fick i stället se priset gå till Messis klubbkompis Andres Iniesta.
Iniesta såg förståeligt nog nöjd ut, säkert också med den färska lottningen som för Barcelonas del betyder matcher mot Benfica, Spartak Moskva samt HJK:s övermän i kvalet, skotska Celtic.

 

Lottningen
• A: Porto, Dynamo Kiev, PSG, Dinamo Zagreb
• B: Arsenal, Schalke, Olympiakos, Montpellier
• C: AC Milan, Zenit S:t Petersburg, Anderlecht, Malaga
• D: Real Madrid, Manchester C, Ajax, Dortmund
• E: Chelsea, Sjaktar Donetsk, Juventus, Nordsjälland
• F: Bayern München, Valencia, Lille, Bate Borisov
• G: Barcelona, Benfica, Spartak Moskva, Celtic
• H: Manchester U, Braga, Galatasaray, Cluj