HJK snabbt på räls igen

HJK:s inledning följde samma manuskript som Europa League-kvalmatchen mot Athletic Bilbao. Klubi visade ändå sin storhet genom att övertygande slå IFK Mariehamn på hemmaplan.

HJK fick en mardrömslik start på matchen då IFK Mariehamns främsta målskytt Aleksei Kangaskolkka bröt sig igenom det virriga Klubiförsvaret och tystade ned hemmapubliken en dryg minut in i matchen. HJK:s sömniga inledning kan förklaras med att spelarna ännu var trötta efter deras brakförlust i Europa League-kvalet mot Athletic Bilbao på torsdag. Laget anlände till Finland först på fredag kväll och matchstarten präglades av nervösa misstag speciellt i passningsspelet.

– Det var inte lätt att resa sig efter 6-0-förlusten men vi klarade oss helt okej, säger segermålsskytten Erfan Zeneli.

– Vi kom hem sent på fredag, sedan hade vi genast ett träningspass på lördag så det var ett ganska tungt schema för veckoslutet, flinar Zeneli.

Zeneli jobbade hårt efter baklängesmålet och tack vare honom och Tuomas Kansikas på vänsterkanten fick Klubi så småningom i gång sin spelmotor. Pressen belönades då Juho Mäkelä spelade fram Demba Savage som kvitterade matchen med ett dundrande skott inne i straffområdet.

Starkt efter paus

Om matchstarten var ålänningarnas show, så var det HJK som viftade med taktpinnen efter pausen. Tre mål på 20 minuter avgjorde matchen i hemmalagets favör.

– Vi vaknade ordentligt under pausvilan och det var skönt att också jag äntligen lyckades med målskyttet.  Jag har haft goda lägen men tyvärr svårigheter med att få bollen i mål. Känns skönt att lyckas speciellt efter alla skadeproblem jag haft, säger Zeneli vars blixtmål efter pausen avgjorde matchen.

Mariehamns kollaps fullbordades då målskytten Kangaskolkka fick se på den röda lappen efter att ha dragit åt sig två varningar. Slutsiffrorna 5-1 fastställde Savage med sin andra fullträff i matchen.

HJK:s drömmar om ligaguldet fick en rejäl puff då ännu tio omgångar återstår för de regerande mästarna som nu ligger på en andraplats i serietabellen, fyra poäng efter ettan FC Inter.

– Segern ger definitivt energi. Man kan absolut räkna med att vi kämpar om mästerskapet  det kan jag lova, säger Zeneli.

HJK-IFK Mariehamn 5-1 (1-1)

+ Erfan Zenelis ihärdiga slitande belönades med en läcker fullträff som inledde HJK:s avgörande spurt. Zenelis kampanda smittade av sig och tack vare honom kunde HJK stoppa IFK Mariehamn för andra gången i år på hemmagräset.

? Få se hur returen i Europa League-kvalet nästa torsdag påverkar HJK:s spel. Det tuffa matchtempot kan bli en avgörande faktor då HJK försöker ta in poängskillnaden till tabelltäten.

! HJK:s målvakt Ville Wallén hade en otacksam första halvlek då han endast noterades för en räddning  i den 35:e matchminuten.