Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Andra raka guldet för Sormunen

Oona Sormunen knep sitt andra raka FM-guld med nytt personbästa.

Lahtis

– Första gången den här säsongen som det har känts bra att kasta. Har fått tvinga fram kasten i de tidigare tävlingarna, säger Oona Sormunen som klämde till med 59,14 i sitt sjätte och sista kast.

Redan hennes första kast som uppmätte 56,18 hade räckt till guld – i själva verket hade alla hennes kast räckt till guld. Piia Pyykkinen förbättrade sitt personbästa med en meter till 52,54 och tog sin första FM-medalj i allmän klass. EM-finalisten Sanni Utriainen fick nöja sig med brons efter att inte ha nått längre än 52,72. Utriainen som kastade sitt personbästa 59,31 tidigare i sommar kastade höga spjutbågar som störtdök och landade kring femtiometersstrecket. Hennes formkurva har pekat nedåt sedan Helsingfors-EM, medan Sormunen kastade sommarens längsta spjutbåge i FM.

– Jag har haft ryggproblem och var osäker på om jag alls skulle kunna kasta, säger Sormunen vars tränare är spjutlegenden Seppo Räty.

Hela medaljtrion tränas av kända spjutnamn, då världsmästaren 1991 Kimmo Kinnunen är Pyykkinens tränare. Sanni Utriainen tränas av sin far Esa Utriainen, FM-medaljör och VM-representant i Helsingfors.