Foto: Lehtikuva/Mikko Stig

Eriksson stampar på stället

Storfavoriten Sandra Eriksson pressades hårdare än nånsin i hinderfinalen av unga Oona Kettunen. – Det har varit upp och ned hela säsongen.

Lahtis

Sandra Eriksson låter lite sliten när hon står i intervjuzonen efter att ha vunnit sitt sjätte raka FM-guld. Helst hade hon velat löpa 1 500 m och pröva på 10 000 m, men utan kvalresultat fick hon nöja sig med att löpa 3 000 m hinder igen.  

– Jag har löpt minst åtta hinderlopp i år och det har varit mycket jagande av kvalgränser, säger Eriksson som också löper 5 000 m i Lahtis på söndag.

– Känns som att huvudet vill ha lite paus.

Oona Kettunen passerade Sandra Eriksson vid vattenhindrat med dryga två varv kvar och höll ledningen ända till den sista kurvan. Då spurtade Eriksson förbi och tog segern lekande lätt. Kettunen satte dock ett nytt finskt ungdomsrekord.

– Jag fick jobba mer än jag trodde, men jag kände mig pigg i benen. Jag visste hon höll rekordfart och att jag kan vinna spurten om jag hålls med, säger Eriksson, som medger att hon sannolikt aldrig blivit pressad så hårt i en hinderfinal.

Eriksson som blev åttonde i EM-finalen i Helsingfors men som slogs ut ur finalen i London-OS är inte helt nöjd med sin säsong. Hennes formkurva har närmast påmint om en berg-och-dal-bana.

– Jag kan inte förklara det. Jag har inte varit särskilt trött, men det har inte känts bra i benen. Ibland har det redan från början av ett lopp känts trögt.

En av de bättre dagarna inföll i juli, då Eriksson löpte ett nytt personbästa på 9.43,38. Därmed kvalade hon galant kvalade in till OS,  men Johanna Lehtinens finska rekord 9.40,28 som fyllde sex år i sommar står sig.

– Jag har tänkt ta det i fyra år redan. Jag hade räknat att ta det i sommar, men jag kan inte förklara varför det inte gick, säger Eriksson.

– Känns som att jag stampat på stället. Men jag slutar inte springa förrän jag tagit det.

Nykarlebylöparen planerar att lägga om sin träning inför nästa säsong. Bland annat kommer hon att göra mera styrketräning, inte minst för att förebygga skador. Hon har tidvis haft problem med sitt knä.

– Det blir mest med min egen kroppsvikt som motstånd, sådant som jag i princip kan göra hemma. Någon gång kan jag gå på gym, men det blir med typ 10 kg vikt på stången.

Eriksson löper alltså också 5 000 m på söndag och hoppas få representera Finland i Sverigekampen på såväl 5 000 m och 10 000 m. Hon vann FM-guld på 5 000 m för två år sedan, fast hon bara löpt sträckan två gånger. Hennes personbästa på 5 000 m är 16.20,61, men 10 000 m är en helt ny erfarenhet.

– Jag har aldrig löpt 10 000 m förut, säger hon.

Eriksson deltar också i 30 km långa Lidingöloppet den 29 september. Hon var med också förra året, men det loppet slutade i en besvikelse när hon tvingades sakta in på grund av problem med knät.

– Nu siktar jag på att löpa under två timmar och vinna, säger hon anspråkslöst.

 Oona Kettunen satte nytt finskt rekord för under nittonåringar: 9.59,38. Det lyfter henne samtidigt till fjärde i alla tiders statistik.

– Vi höll bra fart, men jag gick om när farten började sjunka för att det inte skulle gå för långsamt, säger Kettunen som medger att hon gick ut med silvermedalj som målsättning.

Kettunen som var sjunde i VM för under tjugoåringar i Barcelona i somras siktar främst på EM för nittonåringar nästa säsong. EM ordnas i Italien.

– Om träningen lyckas bra och jag får vara skadefri kan jag till och med eftersträva medaljer, säger Kettunen.