Niklas Moisander klar för Ajax

Efter flera veckor av rykten och spekulationer är det nu klart. Landslagskaptenen Niklas Moisander byter klubb från AZ till stora och mäktiga Ajax.

Kontraktet med de 31-faldiga holländska mästarna är på tre år och Ajax betalar en övergångssumma på cirka tre miljoner euro till AZ som till slut inte förmådde hålla mittbacken kvar på sina lönelistor. Det är ingen nyhet att Moisander länge velat byta till en större klubb och 26 år gammal står han inför sitt hittills tuffaste test i karriären. Efter drygt 100 matcher i AZ byter han nu till den största och mest framgångsrika holländska klubben genom alla tider. Lyckas han i Ajax ökar chansen för att någon ännu större klubb ska köpa upp honom.

Moisander borde kunna passa ganska bra in i Ajax där ledorden är: vårda bollen. Ajax försöker alltid spela en offensiv och teknisk fotboll och då den Åbobördige Moisander är både snabb, teknisk och passningssäker ser förutsättningarna mer än hyfsade ut för honom.

Det gäller dock för Moisander att snabbt komma in i laget och visa att han är värd en plats på planen. Ajax anhängare är inte kända som de mest tålmodiga och pressen är laget och spelarna hack i häl hela tiden. Medieexponeringen ligger på en helt annan nivå än i AZ men den vältalige, representativa och smarta Moisander fixar säkert den biten också. Moisander ska ersätta Jan Vertonghen som gick till Tottenham i somras.

Ajax slog NEC med 6–1 i helgen. Senare i höst väntar också Champions League dit Ajax i egenskap av holländsk mästare är direktkvalificerat.

I ligan får Ajax finns sig i rollen som utmanare. PSV har förstärkt sina led med tuffingen Mark van Bommel och då tränaren heter Dick Advocaat får nog huvudstadens stolthet tänja sig till sitt yttersta för att förnya ligaguldet.
Det var tidningen De Telegraaf som var först ut med nyheten.