Foto: Niklas Meltio

PK-35 grep tag i halmstrået

Då spelarna gick av planen var de knäpptysta. En halv minut senare exploderade den täta klungan som samlats i ett glädjejubel. PK-35 hade säkrat Champions League-platsen.

Två segrar och en oavgjord match. Så ser PK-35 slutsaldo efter gruppkvalet till Champions League. Trots att gårdagens motståndare kammade hem segern i gruppen, på grund av en bättre målskillnad, går Vandalaget vidare till mästarnas liga som bästa tvåa.

– Vi hade personer på andra sidan planen som skulle vifta med orangea reflexvästar om det såg ut som vi inte var på väg att avancera. Men de viftade aldrig så jag behövde inte flytta upp anfallet, säger lagets tränare Pauliina Miettinen.

Nu väntar lottningen där 32 lag ska bli 16 matchpar nästa torsdag. Efter matchen hade Miettinen ett önskemål.

– Hoppas vi inte behöver resa så långt.

Fantomräddning

PK-35 inledning uppfyllde däremot inte förväntningarna. Miettinens damer hade inte behövt kolla på videon från motståndarnas match i många minuter för att inse att skottarna kommer att försöka driva upp tempot rejält. De tekniskt skickliga gästerna var på hugget från första sekund medan PK-35 ännu gnuggade sömnen ur ögonen.

Det rödsvarta laget fick en brutal väckning. Ett perfekt inlägg från mittfältet till Jane Ross som på ett vackert sätt satte in bollen i det högra hörnet i den femte minuten var inte vad Vandalaget hade planerat. Men väckarklockan fungerade. Några minuter senare sprang tre rödskjortade spelare igenom och kvitterade matchen.

– Matchen var som vi hade förväntat oss. De är väldigt skickliga, snabba och gillar att hålla boll, analyserar Miettinen direkt efter matchen.

Några minuter senare dundrade skottarna på igen och tvingade Rachael Ayegba till två fantomräddningar. Och då hemmalagets försvar slarvade en gång för mycket tvingades Ayeba springa emot en av anfallarna som runnit igenom PK:s allt mer läckande försvar. Påföljden blev en straff som den nigerianska keepern självsäkert lade labbarna på.

– Jag är bara glad för att jag kunde hjälpa mitt lag att vinna, säger en överlycklig Ayegba som hade svårt att hitta adjektiven som beskriver glädjen medan hon förgyller papptallrikar och flaggor med sin autograf till sina nyfrälsta fans.

De kvicka skottarna fortsatte ha bollen och visade tydligt att de inte kommer att nöja sig med oavgjort trots att det skulle ha varit tillräckligt för att de skulle avancera vidare. Anfallet pressades upp rejält och den engelska målvakten Claire Johnstone fungerade som spelfördelare. Men det disciplinerade hemmalaget lyckades stå emot pressen och hade några farliga kontringar via Cynthia Uwak som med noggrannare precision kunde ha utnyttjats bättre.

PK-35–Glasgow City   1–1 (1–1)

+ Cynthia Uwak, trots att hon missade olovligt många målchanser i den första halvleken var hon enkelt Vandalagets aktivaste spelare. Gästernas högerytter Emma Mitchell vållade stora problem i PK:s försvar.

? Hur många spelare kan falla bort ur truppen. Innan torsdagens match hade rödskjortorna förlorat Cynthia Morote-Ariza, Nicolina Jåfs och Sara Kärnä. Amerikanskan Cat Walkers saknades också i startelvan.

! PK-35:s framgångar under de senaste åren har definitivt inspirerat yngre flickor att kolla in fotboll. Den unga hejarklacken höll låda matchen igenom trots att det bara fanns några hundra personer på plats.