Foto: Robert Jansson

Makoskis mellanlandning åländsk fullträff

Manya Makoski skulle bli klubbkompis med världens bästa fotbollsspelare Marta. Men i stället blev hon Åland Uniteds målspruta.

Beslutet om att den amerikanska fotbollsligan, WPS, ställs in kom bara en månad innan försäsongen skulle köra i gång. Avtalet med storklubben Western New York Flash, där världens bästa kvinnliga spelare Marta spelade, gällde inte längre.

För att den långa och hårda vinterträningen inte skulle gå till spillo ville Manya Makoski hitta en ny klubb direkt. Hon hade tre val: stanna i USA och spela på en lägre nivå, fortsätta spela i isländska Thór eller hitta en ny klubb. Då kompisen och målvakten Mallori Lofton-Malachi redan tecknat kontrakt med Åland United valde Makoski det tredje alternativet.

– För mig handlar det om att samla erfarenhet och spela i olika i flera länder. Spelsystemet i Finland, USA och på Island skiljer sig väldigt mycket från varandra. I Finland och USA har spelarna bra teknik, men i USA är man ännu mer fysisk. Efter att ha talat med Steve verkade det som om Åland United passade mig perfekt, säger hon.

Resten är redan fotbollshistoria. Som hela ligans bästa målskytt har hon varit självskriven i den lilla men framgångsrika truppen som är det enda laget som klarat av att utmana det regerande mästarlaget PK-35 i kampen om guldet. Just nu har PK-35 endast två poängs marginal till United.

– Jag har trivts jättebra. Vi är fast beslutna om att vinna ligan och vi blir bättre hela tiden. Steve (Beeks) försöker få oss att tänka själva och lösa problemen på planen. Vi bryr oss inte bara om att göra mål utan också om hur vi spelar, analyserar hon efter att ha vunnit med 7–0 mot Ilves i den senaste matchen.

Fysiken har stärkts
Med en bakgrund som personlig tränare har Makoski inspirerat lagets yngre spelare att träna ännu hårdare för att orka hela säsongen. De stärkta magmusklerna har gett ett konkret resultat.

– Jo, det märks, vi har gjort många mål i slutet av matcherna. De andra lagen tröttnar medan vi orkar springa på, säger lagkompisen Adelina Engman.

Resultatet syns också i statistiken. Laget har nätat hela 74 gånger, vilket kan jämföras med guldkonkurrenten PK-35:s 48 mål. Tränare Steve Beeks beslut om att ge Engman och mittfältarna mera utrymme satte Makoski i en ovan position.

– Jag är inte alls van vid att göra så här många mål. Konditionsträning är en viktigt för mig. Den är något jag kan kontrollera. Löpningen är en stor del av spelet och om du inte är tränad orkar du inte i nittio minuter, säger Makoski som utsågs till lagets kapten.

– Hon är en av de absolut bästa spelarna jag någonsin spelat med. Hon är en spelare som kan avgöra en match själv, säger Engman och tillägger att det är en av orsakerna till att laget klarat sig bättre i jämförelse med tidigare säsonger.

Med sju omgångar kvar är det redan klart att Makoski kommer att lämna Åland. Biljetten hem till USA är bokad några dagar efter att laget spelat sin sista match.

Finns det en chans att du stannar en säsong till?
– Just nu lägger jag all energi på att vinna ligan. Om vi vinner och Steve fortsatte träna laget skulle jag definitivt överväga att komma tillbaka. Men jag vill spela på den högsta nivån så vi får se i slutat av säsongen, säger hon.

Den finländska ligan är längre än den amerikanska. Den långa frånvaron hemifrån är också en mental utmaning.

– Det har varit tungt att vara borta så länge. Det här är den längsta säsongen jag någonsin spelat, det är en lång säsong med många pauser. Det var skönt att åka tillbaka i juni på min brors bröllop och träffa alla, säger hon.

Därför mottogs förra veckans nyhet om planerna på en ny liga, som ska motsvara den nedlagda WPS, som en glädjenyhet.

– Det är otroligt bra att det blir en liga. Det kommer alltid att finnas en toppliga i USA men för tillfället söker den sin form. Det skulle vara fantastiskt att få spela med och mot spelarna som jag växt upp med i USA, säger Makoski.