Foto: EPA/GERO BRELOER

Ex-stallkamrat hänger ut cykellegenden Armstrong

Ex-proffscyklisten Tyler Hamilton lovar att berätta allt om Lance Armstrongs dopning i en ny bok – som utkommer på cykellegendens födelsedag.

Tyler Hamilton skapade rubriker när han förra året talade ut om att han dopat sig i CBS-kanalens 60 minutes och samtidigt utpekade Tour de France-legenden Lance Armstrong som en fuskare. Sedan dess har han vittnat mot sin före detta lagkamrat inför en jury och nu fortsätter han med sina anklagelser i en självbiografi.

”The Secret Race: Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups, and Winning at All Costs” ska handla om den systematiska dopningen i Lance Armstrongs US Postal/Discovery Channel och den mörklagda dopningskulturen som omgav proffscyklingen kring millennieskiftet. Boken utkommer 18 september – samma dag som Armstrong fyller 41.

– När folk får veta hur det gick till på riktigt – hur det fungerade, hur vi gjorde det, hur det kändes – ser de att den här storyn är större än någon individ inom sporten, säger Hamilton i ett pressmeddelande.

– Det handlar om val du tvingas göra när du är ställd mot väggen och vad du är beredd att göra för att kunna tävla. Jag vill folk förstår vilken värld vi levde i.

Tyler Hamilton avtjänade en tvåårig avstängning 2004-2006 men åkte på nytt fast i ett dopningstest 2009. Först nekade han konsekvent och hävdade bland annat att en ofödd tvilling förorsakat hans positiva dopningsprov. Men i fjol valde han att tala ut och bad nyligen att få återlämna OS-guldet i tempo 2004.

– Hamilton försöker tjäna pengar genom att skriva en bok och nu har han ändrat sin story så han får större chanser hos förlagen, sade Armstrongs advokat Mark Fabiani efter Hamiltons framträdande i 60 minutes.

Hamilton berättade bland annat att han sett Armstrong injicera sig med EPO före ett lopp och att Armstrong år 2001 gett ett positivt dopningsprov som sopades under mattan. Enligt uppgifter i amerikanska medier har också flera andra stallkamrater, som George Hincapie vittnat mot Armstrong. Amerikanska antidopningsbyrån USADA har stämt honom på basis av vittnesmålen och andra bevis.