Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Olivier Morin

Semenyas seger - att få tävla

Hon slutade bara på silverplats på 800 meter. Men Caster Semenya har ändå vunnit en seger – den att få tävla.

När Caster Semenya i överlägsen stil vann VM-guld i Berlin för tre år sedan väcktes misstankar om hennes könstillhörighet. Sydafrikanskan tvingades genomgå förnedrande könstester och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av henne från allt tävlande i elva månader.Den svenske läkaren Martin Ritzén blev sedan ansvarig för att utforma regelverket som tagit Semenya tillbaka på tävlingsbanorna. Sedan i maj förra året är inte det viktigaste om man definieras som man eller kvinna – det som har betydelse är nivåerna av manliga könshormoner, androgener, där testosteron är det viktigaste.

Semenyas värden ligger under de angivna gränserna.

– Mängden testosteron är den klart viktigaste orsaken till att män generellt sett presterar bättre än kvinnor och till att mäns världsrekord är i snitt tio procent bättre än kvinnors, sade Ritzén till TT inför OS.

I lördagens final på 800 meter gick guldet till ryskan Marija Savinova. Semenya inledde sin mäktiga spurt för sent och slutade på silverplats. Savinova nådde mållinjen på 1.56,19, en dryg sekund före Semenya.