Peralta och hans lagkamrater firar det blixtsnabba ledningsmålet. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Luis Acosta

Mexiko krossade Brasiliens gulddröm

Mexiko tog OS-guld i fotboll efter 2-1 mot förhandsfavoriten Brasilien i finalen.

Samban var trött och i otakt och aldrig blev det någon ordning på den. Mexiko är olympiska mästare i fotboll efter 2–1 (1–0) på Wembley. Och i Brasilien talar man på nytt om en OS-förbannelse.

Här gick "brassarna" in som tunga favoriter till första OS-guldet och vad hände? Manchester Uniteds högerback Rafael drällde med bollen och duttade in den snett inåt bakåt till defensive mittfältaren Sandro.

Det var bara ett fel. Passningen var för dålig.

Sandro attackerades i ryggen – och vips hamnade bollen hos Oribe Peralta, anfallaren som hade gjort två mål tidigare i turneringen.
Nu kom nummer tre – efter 28 sekunder.

Nonchalant gå-fotboll

Mexikanernas höga press lönade sig direkt. Den nonchalanta brasilianska gå-fotbollen straffade sig omedelbart.
Det fortsatte så rätt länge.

Först när bollbegåvningarna från Brasilien insåg att man kan vinna rätt mycket på att ta löpningar och jobba för varandra, hettade det till på Wembley. Oscars närskott, inhopparen Hulks mäktiga projektil från 30 meter... men ingen utdelning före pausen.

Den omtalade supertalangen Neymar, var han med? Jo, men så gott som frånvarande i 45 minuter trots sin närvaro.

Varpå han blev knockad av José Corona, Mexikos målvakt.

Den örfilen fick fart på 20-åringen, som valt att stanna i Santos, trots bud från flera europeiska storklubbar. Men Mexiko hade läst på ordentligt, Neymar fick inte mycket till manöverutrymme och togs dessutom rätt brutalt emellanåt.

Attackerna blev allt desperatare, blottorna bakåt fler.

Peralta igen

Med knappa halvtimman kvar var Marco Fabian på väg att dra ned rullgardinen helt, men bollen slog i ribban. Peralta, 28-åringen från Santos Laguna, gjorde i stället jobbet.

Grundligt och hantverksmässigt, dessutom, när han mötte en frispark med pannan i 75:e minuten. I sin första OS-final fick Mexiko sitt första OS-guld och fotbollsvärlden borde lyfta artigt på sombreron för en lysande triumf.

Hulk reducerade på tilläggstid och Oscar hade en farlig nick i jakten på förlängning. Men det var så dags då.

Brasilien, världens främsta fotbollsnation med fem VM-guld, får försöka ta sitt första OS-guld hemma i Rio de Janeiro om fyra år.