Jenni Mikkonen missade finalen, men fick plåster på såren i och med en fin insats i B-finalen. Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Jenni Mikkonen segrade i B-finalen

Jenni Mikkonen fick gräva fram det sista av sina mentala krafter för att orka ladda upp till B-finalen i K1 200 meter i OS. Men det lyckades och hon vann B-finalen i London-OS i dag. Därmed slutade Mikkonen på nionde plats.

– Jag tvingades kämpa ganska hårt. Det var svårt igår. Jag var inte besviken på mig själv efter semifinalen men jag funderade ganska mycket på hur små marginalerna är, sade Mikkonen.

En dag efter semifinalen kom Mikkonen nia i OS.

– I dag hade jag inget annat att vinna än B-finalen. Det här kändes fint, sade Mikkonen, som låter glad även om glädjen är präglad av ett visst vemod.

Mikkonen kommenterade sitt eget lopp medan de åtta snabbaste gjorde upp om medaljerna på sprintsträckan. Det var med det gänget Mikkonen gärna hade paddlat.

Tufft tävlingsupplägg

I andra mästerskapstävlingar och världscuper i kanot avgörs finalerna på nio banor. I OS saknades den nionde banan och tävlingsupplägget var också annorlunda med vad de tävlande är vana vid. I försöken försvann högst en tävlande per heat och från semifinalerna gick man till A-final inte bara utgående från placeringen utan också från tiden.

– Så länge man tävlar utomhus skiftar även vädret, påpekade Mikkonen.

Förhållandena skiftade även under pausen på sju minuter mellan B- och A-finalen i K1. Mikkonens segertid i B-finalen var 44,643 sekunder. Det hade räckt till silver i A-finalen. Men i A-finalen var motvinden betydligt starkare än i B-finalen. Det första OS-guldet på 200 meter i K1 gick till fjolårets världsmästare Lisa Carrington, Nya Zeeland, på tiden 44,638.

Tillbaka till vardagen

Mikkonen, 32, är bosatt i Kangasala nära Tammerfors. Hon tror att lördagens OS-lopp är hennes sista internationella start men hon lämnar ändå bakdörren öppen. Beslut om karriärens framtid tas i höst.

I det civila gäller det nu för Mikkonen att slutföra ingenjörsstudierna vid tekniska högskolan i Tammerfors. Hon har studerat under tre olympiader och det enda som fattas är diplomarbetet. Vad det ska handla om avgörs av var hon får jobb.

– Jag börjar söka jobb på måndag när jag återvänder hem härifrån, säger Mikkonen med ett skratt.