Sprudlande glada bronsdamer. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ingen protest – Finland är (tredje) bäst

OS-medaljens öde avgjordes i ett par stillsamt guppande gummibåtar. Till slut bekräftade domarna vad som redan bevisats på vattnet. Den finländska trion var värdiga bronsmedaljörer.

LONDON

Silja Kanerva och Mikaela Wulff stod i båten och gav varandra bronskramar. Skepparen Silja Lehtinen hade redan hunnit hoppa in i tränaren Evan Walkers följebåt för att fira medaljen. Finland hade besegrat Ryssland med 3–1 i bronskampen i match race.

Sakta i backarna. Det slagna ryska teamet vägrade ge slaget förlorat utan lämnade genast in en protest mot den finländska starten. I match race-sammanhang behandlas protester direkt, ute till havs. I två gummibåtar satt domarna tillsammans med Silja Lehtinen och den ryska skepparen Jekaterina Skudina. Det ryska lagets tränare dök också in i diskussionen, med videobevis i handen.

Videokameran skickades fram och tillbaka, hade Finland tjuvstartat? Samtidigt som Kanerva och Wulff satt kvar i tävlingsbåten och väntade på besked.

– Visst var det långa minuter. Vi gjorde allt möjligt, bland annat sjöng vi Nylon Beat, Spice Girls och PMMP, berättar Wulff.

– Det höll oss på tårna i 20 minuter. Det kändes som en väldigt lång tid. Vi försökte förbereda oss för en omsegling ifall båda båtarna hade tjuvstartat, men vi tyckte att protesten var obefogad, säger Kanerva om medaljväntan.

Protestbehandlingen blev sällsynt utdragen – innan den till slut bekräftade Finlands andra medalj i London-OS.

– Vi uppfattade det som att båda båtarna var över linjen. Men jag respekterar vad tävlingskommittén kom fram till och litar på deras beslut. Vi ville ha en omsegling men fair play är huvudsaken, konstaterar Skudina efter den ryska fjärdeplatsen.

Vid åttatiden i går kväll fick Team Lehtinen klättra upp på prispallen som olympiska medaljörer efter ett par sällsynt dramatiska dagar. Att laget lyckades resa sig till bronskampen var starkt, efter att i fredags ha förlorat finalplatsen med minsta möjliga marginal.

– Vi kunde lämna besvikelsen bakom oss och gick in med hundraprocentig inställning, senast när vi kom ut på vågorna och märkte hur fint föret är, konstaterar Kanerva.

– Det här bronset känns som en OS-seger. Vi värderar medaljen väldigt högt, säger Wulff.

Då fredagens semifinaler avgjorts i svaga vindar blev bronskampen match race-segling som bäst. Både i den första och den tredje starten låg Finland efter ännu vid det sista vändmärket men seglade elegant förbi till startsegrar.

– Det var otroligt kul. De var aningen snabbare i motvind, medan vi hade bättre fart på medvindsetapperna. Lyckligtvis seglades den sista sträckan mot mållinjen alltid i medvind, säger Lehtinen.

– Väldigt tajt segling i fantastiska förhållanden. Det här var verkligen en fin avslutning, konstaterar Kanerva.

I finalen som pågick samtidigt krävdes fem starter för att få fram en vinnare. Till slut blev det Spanien som tog ett överraskande guld efter en 3–2-seger över det australiska lag som kvällen innan slagit Finland.

Match racing gjorde sitt första och samtidigt sista framträdande i OS, och avslutade på topp.

– Match racing är otroligt. Det borde vara kvar på programmet, också om jag själv inte kommer att fortsätta till nästa OS. Det är perfekt för åskådarna. Tv-sändningarna har varit utmärkta härifrån, ett stort steg framåt. Vi har fått otroligt mycket stöd från vänner som har sett tävlingarna på webben, konstaterar Jekaterina Skudina och får garanterat medhåll från många finländare.

Fjorton dagar efter att regattan inletts avgjordes till slut medaljernas öde, och det var trötta seglare som analyserade OS-äventyret i intervjuzonen.

– Efter två veckor av det här är man död. Nu ska vi återhämta oss, konstaterar Skudina.

– I mål hann jag tänka att äntligen är det här över. Det har varit två väldigt långa veckor, säger Kanerva.

Två veckor med ett lyckligt finländskt slut.

– Det är fantastiskt att vi fick två seglingsmedaljer. Det är en mycket stor bedrift för Finland. Vi är väldigt glada över det, säger Silja Lehtinen.